Hirdetés
. Hirdetés

Keresőmotor a látássérülteknek

|

A Google olyan keresőmotor kifejlesztésén dolgozik, mely vak felhasználói számára is értékelhető eredményekkel szolgálhat.

Hirdetés

T. V. Raman, a Google negyvenéves szakembere még gyermekkorában veszítette el látását. Most azért dolgozik, hogy a látássérültek ne szoruljanak az internethasználat perifériájára. Ez volt az oka annak is, egy évvel ezelőtt az IBM-től az internetes technológiák zászlóshajójához igazolt, és azóta is a hátrányos helyzetűek közösségének integrációján munkálkodik.

Legújabb, Accessible Search (Hozzáférhető Keresés) munkanevet viselő projektje egy olyan Google keresőmotor kifejlesztését célozza, ami nemcsak pontos eredményeket ad, de a látássérültek számára is könnyen használható. Raman szerint a rendszer egyelőre kísérleti stádiumban van, és a fejlesztések során ő maga lett a legfontosabb kísérleti nyúl.

A látássérültek általában úgy használják az internetet, hogy képernyőolvasó alkalmazások segítségével a szöveges és képi információt hanggá alakítják. Ezt egyre inkább ellehetetleníti számukra az újabb oldalakon villogó és csilingelő ezerféle multimádiás extra, mint például a stream grafikák és videók. Az Accessible Search célja az ilyen oldalak hatásos kiválasztása és a használható információ előtérbe helyezése. A projektet már több vak emberekkel foglalkozó szervezet is üdvözölte, melyek eddig több ízben is megkeresték a Google-t, és felvázolták igényeiket a cég számára.

Raman és kollégái számára a legnagyobb kihívást azoknak a macskakaparás-szerű szavaknak a kiszűrése jelenti. Ha sikerrel járnak, módszerük nemcsak a vakok által használt Google keresőmotor, de általában az elektronikus levelezésben felhasználható spamszűrés területén is hasznosítható lehet. Bár a kutató szerint egyelőre még csak a megfelelő kérdéseket próbálják feltenni, ami a helyes válaszok megtalálásának alapfeltétele, a projekt belátható időn belül eredményekkel szolgál majd - nemcsak a látássérültek számára.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.