Hirdetés
. Hirdetés

Készenléti technológiaváltás

|

Akár százezer végfelhasználót is kiszolgálhat majd az Egységes Digitális Rádiótávközlő rendszer. Egyelőre csak a készenléti szervek csatlakozhatnak.

Hirdetés

Ez év nyarára befejeződött az Egységes Digitális Rádiótávközlő (EDR) rendszer két új generációs Tetra kapcsolóközpontjának telepítése Szolnokon és Székesfehérváron. Ez az egyik legfontosabb lépés a folyamatban lévő technológiaváltásban. A 3 milliárd forint keretösszegű fejlesztések 2013-ban indultak és 2015 első félévének végén zárulnak. A modernizációval megnő a kapcsolóközpontok kapacitása, ezáltal új bázisállomásokat lehet integrálni a hálózatba; az EDR hálózat a teljes projekt során 23 új bázisállomással bővül.

A készenléti szerveket kiszolgáló, magas rendelkezésre állású, megbízható, országos EDR hálózatban 4 kapcsolóközpont működik: Budapesten, Kecskeméten, Szolnokon és Székesfehérváron. Jelenleg ez utóbbi két városban vannak már korszerű, DTX3 típusú Tetra központok. Alapvető cél a kapacitás és a lefedettség, valamint a hálózat katasztrófatűrő-képességének a növelése. Az új bázisállomások kiépítése mellett a projekt során 200 diszpécser-munkaállomást cserélnek le modernebb számítógépes munkahelyre, valamint központi tevékenység-irányítási dokumentáló rendszert fejlesztenek. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg. A fejlesztésben a konzorciumot vezető – és az EDR-t üzemeltető – Pro-M Zrt. mellett a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség vesz részt. A Pro-M Zrt. a NISZ leányvállalata.

Az EDR hálózatot jelenleg csak a készenléti szervek használják. Folyamatban van a további kritikus infrastruktúrák kijelölése, így a jövőben várhatóan bővülhet a felhasználói kör. A fejlesztések alapot adnak rá, hogy a hálózat országosan akár 100 ezer felhasználót is ki tudjon szolgálni. Jelenlegi felhasználóinak száma közel 40 ezer.

Az EDR rendszeren elsődlegesen hangkommunikáció folyik. A technológia egyik fő erőssége a csoportkommunikáció. Kritikus helyzetekben jellemzően beszédben célszerű a kapcsolatot tartani, ez is magyarázza, hogy a Tetra rendszer adatátviteli képességei meglehetősen alapszintűek, a sebesség 9,6 kilobit/másodperc alatt marad. A szélessávú kommunikáció megjelenése 2020 után, LTE alapokon várható.

Jelenleg az EDR hálózatban működő végkészülékek három fő szállítótól származnak: Airbus Defence & Space (P-Mobile Zrt.), Motorola (Fercom Kft.), Sepura (Sagemcom Kft.).

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.