Hirdetés
. Hirdetés

K+F-be fektetnek az európai szoftvercégek

|

Az EB felmérése szerint az európai szoftvercégek 2012 és 2014 között az uniós átlag közel kétszeresét fogják kutatás-fejlesztésre költeni. A válság kirobbanása előtti szintet így sem érjük el, de a kilátások biztatóak.

Hirdetés

Az Európai Bizottság (EB) szerdán publikált jelentése szerint az európai IT-szolgáltatók és szoftvercégek viszik a prímet a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos költés terén: az elkövetkező három évben az EU-átlag közel kétszeresét tervezik K+F beruházásokba fektetni.

Folyamatos, stabil növekedés

A felmérés szerint az uniós vállalatok 2012 és 2014 között átlagosan négy százalékkal fogják növelni a K+F-befektetéseik összegét. Az EB tavaly ennél valamivel magasabb, közel ötszázalékos növekedési rátát regisztrált; szakembereik szerint az adatok mégis biztatók, hiszen azt mutatják, hogy évről-évre több pénz áramlik ebbe a versenyképesség szempontjából meghatározó szegmensbe.

„A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a 2008-as gazdasági-pénzügyi válságot megelőző időkhöz hasonlóan folyamatos és stabil növekedésre számíthatunk a K+F befektetések terén” - írja vonatkozó közleményében a Bizottság.

A technológiai cégek diktálják az iramot

Az EB kutatásának eredményei azt mutatják, hogy az európai technológiai vállalatok élen járnak a kutatás-fejlesztés terén. A szoftverfejlesztők és az informatikai szolgáltatók messze az EU-átlag fölött költenek: 2012 és 2014 között közel 11 százalékkal tervezik növelni a kutatás-fejlesztésre szánt büdzséjüket.

A nagy cégek legszívesebben Németországba helyezik ki a K+F tevékenységüket: őket az Egyesült Államok, India és Kína követi. A vállalatok elsősorban Amerikában – felvásárlások vagy licencelés révén – szerzik be a működésükhöz, fejlődésükhöz szükséges „intellektuális javakat”: technológiákat, szabadalmakat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.