Hirdetés
. Hirdetés

Kiakadtak a fejlesztők a Google áremelésén

|

A Google App Engine platform elhagyta az előzetes címkét, ám az új számlázási rendszer sokakat feldühített.

Hirdetés

"Az App Engine új fizetési rendszer teljes őrültség. Tegnap még csak 2,5 dollárt fizettem az alkalmazásom után - amit egyébként már akkor is drágáltam - de az új elszámolás alapján a mai forgalmam után már 34,38 dollárt kell fizetnem. A programom pedig csak fogja a JSON (JavaScript Object Notation) objektumokat és XML-é alakítja át, nem elemzem az emberi géneket" - írja Google+ profiljában Russell Beattie, a Nokia mérnöke és a Google infrastruktúra szolgáltatásának a felhasználója. Sőt a szakember végül a drágulás miatt azt is bejelentette, hogy leállítja azon Plusfeed elnevezésű webalkalmazását, ami eddig a Google infrastruktúráján futott.

 

 



A felháborodása nem egyedi, amit a november végéig felajánlott 50 százalékos árkedvezmény sem tud csitítani. A Google fejlesztői blogján például a bejelentés alatt is inkább elégedetlen hozzászólásokat lehet olvasni. Az új számlázási módszer ugyanis sokaknál kiverte a biztosítékot. Egy dedikált Google csoport alapján ugyanis 50, 100 vagy még ennél is nagyobb mértékben drágult az infrastruktúra szolgáltatás. Egy másik csoportban pedig azok gyűlnek össze, akik a lépés miatt a Google App Engine (GAE) elhagyását tervezik.

"Én is alaposan meglepődtem. Az én privát iPhone statisztikai weboldalam eddig naponta 0,41 dolláromba került, most viszont 7 dollárt kellene kifizetnem" - reagált Beattie esetére Santiago Lema. Ugorji Nwoke webfejlesztő pedig blogjában felrója az üzemeltetőnek azt is, hogy nem hagyott a felhasználóknak időt, hogy reagálhassanak a változásokra. "A Google rengeteget árt a hírnevének és azt a bizalmat is aláássa, amit a fejlesztők belé helyeztek" - teszi hozzá.

A Google megvédte az áremelését, amit egy szükséges üzleti lépésnek tart. "A legtöbb fizetős ügyfelünk magasabb számlával fog találkozni" - írta oldalán a keresőcég. "Az előzetes tesztidőszakban megfigyeltük, hogy mekkora költséget emészt fel az App Engine üzemeltetése, és tipikusan milyen feladatokra használják azt. Megváltoztattuk az árakat, mivel a GAE immár egy teljes termék, amelyhez a Google-nek meg kell találnia azon üzleti modellt, ami biztosítja a jövőbeli üzemeltetését" - tették hozzá később.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.