Hirdetés
. Hirdetés

Kiev lesz a Live Search neve?

|

Lassan már nem az a kérdés, hogy átnevezi-e a keresőjét a Microsoft, hanem az, hogy mikor?

Hirdetés

Korábban már több olyan hír és vélekedés is napvilágot látott, amelyek arról szóltak, hogy a redmondi szoftvercég újra átnevezi a gyengén muzsikáló keresőjét. Ám eddig mindezt a Microsoft nem erősítette meg. Pontosabban hivatalosan még nem. A hétvégén ugyanis Barney Pell, a Live Search egyik fejlesztője a Twitteren elszólta magát, mondván: "A mai napon a Live Search következő (már átnevezett) pre-bétáját próbálgattam. Nagyon tetszenek az új szolgáltatások és az általa nyújtott felhasználói élmény". Később azonban kapcsolt, s a bejegyzést törölte a profiljából, habár az oldal keresője azt még mindig megjeleníti.

 

 

twitterbarney.jpg

 



Barney Pell azonban hagyott még kétségeket, hiszen a bejegyzésében nevet nem árult el, így nem lehet tudni, hogy a Live Search brandet az esélyes Kumo, vagy a Kiev Search válthatja-e.

Előbbi javára billenti a mérleget, hogy a kumo.com domain átvételekor több elemzés is szinte biztosra vette a japánul kiejtéstől függően "felhőt", vagy "pókot" jelentő névválasztást. Ezt támasztja alá, hogy amit megszerezte a Microsoft a domaint, rögtön védjegyeztette is. A név alatt a szoftvercég a dokumentáció szerint többek között telekommunikációs szolgáltatásokat, online reklámtevékenységet folytathat, internetes keresőt üzemeltethet, valamint letölthető szoftvert is kínálhat. A Whois.Net adatbázisa alapján ráadsául a kumo.com mögött az NS.USWEST.SEARCH.LIVE.COM, NS.USEAST.SEARCH.LIVE.COM, NS.ANYCAST.SEARCH.LIVE.COM szerverek dolgoznak, habár a felhasználók számára egyelőre még nem hozzáférhető az oldal.

Árulkodó Live Search
Illetve nem teljesen, hiszen pont a Live Search találati listája az, ami árulkodik. A keresőbe beírva a "kumo.com" kulcsszót több találat is elérhetővé válik, ahol a tárolt változatokhoz már hozzáférhetünk. A negyedik helyen a beszédes Kiev Search található, amelyet megjelenítve gyakorlatilag egy a mostani Live Search-höz meglehetősen hasonló oldalhoz juthatunk.

 

 

kievsearch.jpg
 

 

 

Vagyis a névválasztásnál a Kiev Search is esélyes lehet, habár inkább tűnik munkacímnek, mivel nem hangzik olyan jól, mint a Kumo. Főként, hogy a redmondi cég a ZDNet oldalán korábban már faggatta az olvasókat, milyen nevű keresőt szeretnének. Akkor a Kumo nyert.

Viveri és U Rank
Egyébként redmondban érezhetően gőzerővel dolgoznak a kereső megújításán, hiszen az elmúlt hónapokban több kísérleti alkalmazást is elindítottak a Microsoft Research munkatársai. A legújabb Viveri mindenképpen érdekesnek és jövőbe mutatónak számít, hiszen a kiszivárgott információk szerint Silverlight segítségével kívánják megvalósítani a keresést és a találatok megjelenítését, ami mindenképpen nagyobb felhasználói élményt nyújthat a mostani html alapú megoldásoknál.

 

 

viveri.jpg
 

 


S mellette elérhető az a U Rank is, amit még novemberben indítottak. A webes alkalmazás a megszokott webes keresők funkcióin túl lehetőséget teremt felhasználóinak, hogy a kapott találatokat szerkesszék és megosszák másokkal. A személyes találati listában így például a konferenciákat, üzleti partnereiket és saját cégükre vonatkozó információkat előbbre sorolhatják, vagy éppen hátrébb küldhetik.  Az U Rank ugyanis a keresőmotorján túl a felhasználóira támaszkodik, akik egy az adott kulcsszó találati listáját szerkesztve díjazhatják a releváns találatokat, amely egyrészt megjelenik a profiljukhoz kapcsolódó listában, másrészt globálisan is érvényesül. A tagok ráadásul az általuk szerkesztett listákat megoszthatják ismerőseikkel, akiknek szintjén módja nyílik a találati lista befolyásolására.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.