Hirdetés
. Hirdetés

Kifordított Surface a Microsofttól

|

A Pictionaire a digitális képeket megfoghatóvá, a valós tárgyakat digitálissá változtatja.

Hirdetés

Mostanában nagy divatja van az érintéssel történő vezérlésnek. Sorra bukkannak fel az erre képes mobileszközök, hamarosan a Tablet PC-k elárasztanak minket, s nem mellékesen a Windows 7 készítői is felkészítették az operációs rendszert az egér nélküli jövőre. Eddig azonban nem született meg olyan eszköz, amely lehetővé tenné a számítógépen tárolt képek és egyéb dokumentumok, valamint a valódi, megfogható tárgyak közös szerkesztését.

 

 



A redmondi szoftvercég fejlesztői és a Berkeley Egyetem kutatói ezt felismerve egy látvány-központú, tárgyfelismerő interaktív asztalt készítettek, amely a digitális képeket valódivá, a valódi tárgyakat digitálissá változtatja. A Pictionaire ötlete nem rossz, a megvalósítás mégis pofonegyszerű, hiszen a kutatók nem tettek mást, mint gyakorlatilag kifordították a redmondi szoftvercég által előszeretettel mutogatott Surface varázsasztalt. Ez nem túl meglepő, hiszen a fejlesztés során a Microsoftot a Surface fejlesztőcsapata képviselte, és részletes dokumentációjuk szerint a Pictionaire ugyanazon szoftverkörnyezeten is fut - Windows Vista és Surface SDK - mint a már jól ismert elődje. Közös bennük ezen felül még az asztalra vetített kép, a kamerák segítségével kezelt bevitel és maga az asztal forma is.

A Surface-től eltérően azonban a Pictionaire esetében az asztalra nem alulról vetítik a képet, hanem felülről, így akár egy könyvre is rávetíthető a digitális felvétel. Mindezt az eszköz felett két nagyfelbontású XGA projektor biztosítja, a tárgyak digitalizálásért pedig a plafonon lévő 4272x2848 felbontásban rögzítő 59,3 dpi-s fényképezőgép a felelős. A 180 centiméter széles, 120 centiméter hosszú 91 centiméter magas asztalon belül viszont már a Surface ismerős környezetét találjuk: négy infraérzékelőt és 2 IR szűrővel ellátott VGA kamerát.

 

 

pictionaire.jpg


A készítők elmondása alapján eszközük leginkább a csapatban dolgozó designerek és tervezőgrafikusok számára lehet hasznos, akiknek eddig munkájuk során több különböző eszközt kellett bevetniük például egy megbeszélés vagy tárgyalás során. A Pictionaire azonban még csak a tervezőasztalon létezik, így nem tudni, hogy valaha piacképes eszköz lesz-e.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.