Hirdetés
. Hirdetés

Kína beadványt nyújt be a WTO-hoz, mivel több ország is félvezető-szankciókat lengetett be

|

Japán és Hollandia is csatlakozni fog a Kína elleni hadjárathoz.

Hirdetés

Az Egyesült Államok szankciók bevezetésével akar versenyelőnyt szerezni Kínával szemben a félvezetők gyártásában. Úgy tűnik, hogy ezek az erőfeszítések végül meghozták a gyümölcsüket, mivel a Reuters jelentése szerint Kína vitát indított a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) a félvezető chipek exportjának ellenőrzésére bevezetett intézkedések ellen.

Az Egyesült Államok által októberben elfogadott, Kínával szembeni szabályozás miatt a beszállítók máris leállították a Kínával való üzletkötést a nemzetbiztonságra hivatkozva. Nem meglepő, hogy a globális szuperhatalom visszavág, a kínai kereskedelmi minisztérium szerint a szankciók "veszélyeztetik a globális ipari ellátási láncok stabilitását. Kína a WTO keretein belül jogi lépéseket tesz, mint szükséges eszközt aggodalmaink kezelésére és jogos érdekeink védelmére" - áll a minisztérium közleményében a Reuters szerint.

Hirdetés

A Bloomberg szerint Japán és Hollandia is csatlakozni fog a Kína elleni hadjárathoz. Mindkét ország legalábbis elvben beleegyezett, és várhatóan az elkövetkező hónapokban bejelentik saját akcióikat. Kína most a WTO-hoz fordulhat, hogy megpróbálja csírájában elfojtani ezt a kezdeményezést, mielőtt tovább növekedne. A folyamat hosszúnak ígérkezik, és még csak a kezdeti fázisban van.

"Kaptunk egy konzultációs kérelmet a (Kínai Népköztársaságtól) bizonyos, a félvezetőket érintő amerikai intézkedésekkel kapcsolatban. Amint azt már közöltük a KNK-val, ezek a célzott intézkedések a nemzetbiztonsággal kapcsolatosak, és a WTO nem megfelelő fórum a nemzetbiztonsággal kapcsolatos kérdések megvitatására" - nyilatkozta Adam Hodge, az amerikai kereskedelmi képviselő hivatalának szóvivője a Reutersnek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.