Hirdetés
. Hirdetés

Kína bemutatta a 160 kiló terhet cipelni képes négylábú jakrobotot - videó

|

A jakrobot egy speciális meghajtással könnyedén leküzdi a terep egyenetlenségeit.

Hirdetés

A Boston Dynamics több mint egy évtizeddel ezelőtt jelentkezett a BigDog robottal, most pedig Kína is előállt a saját verziójával. A CCTV-n bemutatott új jakrobot a hírek szerint a világ eddigi legnagyobb és legnehezebb négylábú robotja, amely 160 kilós teher cipelésére képes.

Hatalmas mérete ellenére a robot csak 10 kilométert képes megtenni óránként, ami azonban a harctéren elég soknak számít. Ne feledjük, hogy a BigDog is katonai támogatórobotnak készült, amit nem teherhordóképessége miatt vetettek el, hanem mert robbanómotoros meghajtása miatt túl zajos volt. Azóta az elektromos meghajtás sokat fejlődött, azaz csendes elektromotorok alkalmazásával a zaj problémáján már túlléptek a kínai fejlesztők. A jakrobot ezzel a meghajtással is könnyedén leküzdi a terep egyenetlenségeit, például képes átmászni árkokon, sziklákon.

Hirdetés

A robotot felderítő küldetésekre tervezték olyan összetett környezetekben, amelyek jellemzően túl veszélyesek lennének az emberek számára, beleértve a távoli határvidékeket és a veszélyes konfliktusokkal terhelt harci övezeteket. Amikor nem küldetéseken vesz részt, arra is használható az autonóm gép, hogy ellátmányt vigyen a hegyekben, sivatagokban és erdőkben túrázóknak. Elődeivel ellentétben ez a szerkezet képes megérteni a hangparancsokat és az arcokat is felismeri.

Eközben nem zárultak le a viták az önállóan tevékenykedő és közvetlen emberi parancs nélkül is tüzelő "gyilkos robotokról". Kína azonban hivatalosan is kijelentette, hogy 2025-re globális vezető szerepet kíván betölteni a robotika területén. A világ legnagyobb elektromos meghajtású négylábú bionikus katonai robotjának bemutatása nagy lépésnek tűnik ebbe az irányba.

A jakrobot hatalmas mérete nem korlátozza a hatékony mozgását. Képes ugrásra, futásra, fordulásra vagy átlós járásra. Az állami média szerint ez 12 modulkészletének köszönhető, emellett a rendkívül fejlett érzékelőknek, amelyek lehetővé teszik, hogy tisztában legyen a környezetével. Ez a "tudatosság" messze túlmutat az akadályok elkerülésén, a bionikus négylábúnak nemcsak nyilvánvaló logisztika előnyei vannak, a harctéren taktikai információk gyűjtésére is alkalmas.

A robotot ismertető közlemény szerint a szerkezet a katonai műveletek stratégiai eszközévé válhat a legnehezebb, távoli területeken és minden időjárási körülmények között. A nagy teljesítményű jakot a katonai logisztikai és felderítési feladatok megváltoztatójaként mutatták be - írja az Eurasian Times.

Az Autoevolution szakportál szerint a hasonló robotok fejlesztésének még bizonyosan nincs vége, és a szakértők már várják, hogy milyen új bionikus négylábú lesz képes felülmúlni e kínai mechanikus jakot mind termetben, mind képességekben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.