Hirdetés
. Hirdetés

Kína felvette a kesztyűt: bejelentették a 32-magos Loongson adatközpont CPU-t

|

Az USA a múlt hónapban feketelistára tette a gyártót, mert processzorokat értékesített a kínai hadseregnek.

Hirdetés

A Loongson jelentős mérföldkőhöz érkezett, mindössze két évvel azután, hogy a külföldi technológiától való függőségének csökkentése érdekében felhagyott az amerikai eszközök használatával. A vállalat a hírek szerint mostantól szállítja az LS3D5000-et, egy 32 magos processzort, amely állításuk szerint képes kiváltani a külföldi hardvereket a kínai adatközpontokban.

A Loongson a múlt héten jelentette be a 3D5000-et a Henan tartománybeli Hebiben tartott csúcstalálkozón. Ez a harmadik processzor, amelyet a vállalat a saját fejlesztésű ISA LoongArch segítségével készített. A négymagos 3A5000-et 2021 júliusában jelentették be, amelyet 2022 júniusában a 16 magos 3C5000 egészített ki. A motorháztető alatt a 3D5000 két 3C5000-es magkomplexumot tartalmaz, amelyeket egy IO-matricával kötnek össze - írja a TechSpot.

A 3D5000 adatközponti felhasználásra tervezett LA464 magokat használ. Órajele 2 GHz, és 64 MB L3 gyorsítótárral rendelkezik, amelyet a két komplex megosztva használ. Nyolc DDR4-3200 ECC memóriacsatornát és öt HyperTransport interfészt támogat, amelyek egyfajta keresztezései a PCIe sávoknak és a memóriacsatornáknak. TDP-je 300 W, de a Loongson szerint a legtöbb terhelés mellett körülbelül 150 W-ot fogyaszt.

Hirdetés

A Loongson egy egész ökoszisztémát épített a 3D5000 köré. Saját aljzata van, az LGA 4129, és egy speciális vezérlő, a 7A2000, amellyel párosítva akár 128 magos, két- és négyfoglalatos összeállításokat is lehetővé tesz. A Loongson bejelentette a 2K050-es alaplapkezelő vezérlőt (BMC) is, amely egy opcionális eszköz a 3C5000 és 3D5000 alapú szerverek felügyeletéhez és adminisztrációjához. Ugyanazokat az LA464 magokat használja, mint a két processzor, de 500 MHz-re visszatekerve.

Nehéz megjósolni, hogy a 3D5000-hez hasonló CPU-k hogyan fognak teljesíteni. A Loongson szerint 425 pontot ért el a SPEC CPU 2006 integer benchmarkban, de mivel ez a teszt már nagyon régi, nehéz összehasonlítani a modern processzorok eredményeivel. A legközelebbi összehasonlítási pont, amit találtunk, a 32 magos AMD Epyc 7601 volt. A hatéves CPU 1170-1210 pontot ért el, ami körülbelül 2,5-szer gyorsabb, mint a 3D5000. Bár ez még mindig jó eredmény lenne a Loongson számára, azt mutatja, hogy milyen messzire kell még mennie a Loongson-nak ahhoz, hogy felvegye a versenyt az AMD-vel és az Intellel. És ez talán soha nem is fog megtörténni.

Az USA a múlt hónapban feketelistára tette a Loongsont, mert processzorokat értékesített a kínai hadseregnek. Ennek következtében nem vásárolhat amerikai berendezéseket, és nem léphet partnerségre olyan vállalatokkal, amelyek jelenleg amerikai eszközöket használnak. Bár mind a Loongson, mind gyártó partnere, az SMIC felkészült arra, hogy feketelistára kerül, lehet, hogy külföldi technológia megszerzése nélkül nem tudnak túlélni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.