Hirdetés
. Hirdetés

Kínában már készül a DVD formátum riválisa

|

A kínai elektronikai gyártók az S-VCD kudarca után újabb kísérletre készülnek, hogy saját optikailemez-formátumot hozzanak létre.

Hirdetés

A kínai DVD-lejátszókat gyártó vállalatok már az EVD (enhanced versatile disc) formátumra való átállást tervezik, amivel elsősorban az a céljuk, hogy kivonják magukat a DVD kapcsán felmerülő szabadalmi díjak kifizetésének kötelezettsége aló. Ezzel kapacitásukat tekintve a világ legnagyobb gyártói fordítanának hátat az olyan szabványoknak, mint például az MPEG-4. A China Economic News beszámolója szerint a 20 legjelentősebb kínai vállalat termékskáláján 2008-ra az EVD teljesen átveszi majd a DVD helyét.

Elemzők szerint a kísérlet jó eséllyel kudarcra van ítélve. Ők a '90-es évek elejének szabványait, köztük az S-VCD-t (Super Video Compact Disc) és a TD-SCDMA telekommunikációs standardot hozzák fel példaként, melyek a külső piacokra nem tudtak behatolni a külső cégek heves ellenállása miatt, és belföldi támogatottságuk sem lett teljes körű. Az EVD szabvány bevezetésének terve először 2003-ban bukkant fel, de komoly kísérlet nem követte - egyes megfigyelők véleménye szerint ezúttal a kínai vállalatok végigvihetik a folyamatot.

David Wolf, a Wolf Group Asia vezérigazgatója szerint a lépés mindenképpen kockázatos, mivel az átállással a cégek elvesztenék külföldi piacaikat, valamint a Kínába tartó, elsősorban indiai export is elakadna. Ilyen nagyságrendű átalakítás csak a lehető legkörültekintőbb felkészülés után lehetséges, erre pedig Wolf szerint nem került sor, illetve nem kerülhet sor a 2008-ig rendelkezésre álló rövid idő alatt.

Kristian Kender, a pekingi China Media Monitor szerkesztője elmondta: az EVD sikeres bevezetése valóban nehéz feladat lenne, hiszen a DVD formátum állásai világszerte igen stabilak, ám egyéb szempontok az EVD mellett szólhatnak - ilyen például a film- és szoftverkalózok dolgának lényeges megnehezítése. Kender hozzátette: Kína belső piaca olyan óriási, hogy önmagában is segíthet az érintett elektronikai gyártóknak átvészelni a kezdeti nehéz időszakot.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.