Hirdetés
. Hirdetés

Kínai feketelistán a videómegosztók

|

A kínai hatóságok - valószínűleg a tibeti zavargások hatására - több tucat videómegosztó oldal leállítását rendelték el.

Hirdetés

A kínai hatóságok csütörtökön elrendelték 25 videómegosztó oldal leállítását, és többtucat további szolgáltatót szólítottak fel - a pornográf, erőszakos és politikai tartalmak szűrésére vonatkozó - jogszabályok betartására - adta hírül a Reuters. A figyelmeztetett szolgáltatók között volt az egyik legnépszerűbb kínai videómegosztó oldal, a Tudou.com üzemeltetője is, amelynek tulajdonosai között van az amerikai IDG kiadóvállalat. A leállított, illetve figyelmeztett oldalak listáját csütörtökön a kínai kormány a hivatalos oldalán tette közé.

A lépés még inkább elbizonytalaníthatja a kínai internetpiacra igyekvő befektetőket - vélik a piaci elemzők. Az elmúlt években számos kockázatitőke-befektető szállt be a kínai internetbizniszbe, tavaly év végén azonban a pekingi kormányzat úgy döntött, hogy kizárólag állami vagy az állam által ellenőrzött vállalatok kérhetnek engedélyt internetes videótartalmak közvetítésére. A szabályozás azonban homályos, és a szabályokat sem igazán érvényesítették eddig, úgyhogy az iparág szereplői tanácstalanok, hogy mit is kellene tenniük.

ch_pol.jpg
Rendőr egy pekingi internetkávézóban (fotó: AFP)

Kína a legnagyobb internetpiac
Az egyik legnépszerűbb videómegosztó oldal, a Tuduo működését múlt héten rövid időre már felfüggesztették, csütörtökön pedig hivatalos figyelmeztetést kaptak. Dan Brody, a Tudou vezetője ezt követően úgy nyilatkozott: mindent megtesznek, hogy a tiltott tartalmakat ki tudja szűrni a rendszerük. A Tuduo oldalára naponta mintegy 40 ezer új videót töltenek fel a felhasználók.

Kínában az internet-használók száma tavaly év végén meghaladta a 210 milliót a pekingi BDA piackutató cég adatai szerint, amivel immár az Egyesült Államokat megelőzve a világ legnagyobb piacának számít.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.