Hirdetés
. Hirdetés

Kínával kollaborál az Apple, a Google és a Microsoft?

|

A súlyos vádakat nem kisebb személyiség, mint az Egyesült Államok főügyésze fogalmazta meg. A legsúlyosabb kritikát az Apple kapta.

Hirdetés

Jó egy éve tart már az amerikai-kínai kereskedelmi háborúskodás, amely a leginkább látható módon a kémkedéssel vádolt Huawei ellen irányul és egyre keményebb embargó a válasz, de emellett is különféle extra vámok és egyéb megszorítások formájában megy a hadakozás. Az Egyesült Államok legfőbb ügyésze, William Barr egy ilyen helyzet közepette kritizált nyilvánosan több amerikai high tech óriáscéget, köztük az Apple-t, a Google-t és a Microsoftot, amiért túl közeli kapcsolatot ápolnak a kínai kormánnyal. Sőt, Barr az Apple esetében még tovább ment, és arra célzott, hogy az iPhone és megannyi ikonikus amerikai termék gyártója hozzáférést engedett eszközeihez pekingi kormányszerveknek.

Hirdetés

A legfőbb ügyész a Gerald R. Ford Elnöki Múzeumban tartott beszédet, amiről a Reuters közölt összefoglalót. Barr úgy fogalmazott, hogy az említett óriáscégek túlságosan is készségesen működnek együtt a kínai vezetéssel, amelyik pedig évtizedekben, évszázadokban gondolkodik, míg Amerika nem lát túl a következő negyedéves bevételi jelentésen. Tehát Kína "ráér" lassan kiterjeszteni befolyását az amerikai gazdaság legfontosabb szereplőire, akik ezt hagyják megtörténni az azonnali profit érdekében.

A legkomolyabb vádat az Apple-lel kapcsolatban fogalmazta meg Barr, aki arra utalt beszédében, hogy az iPhone-okat biztosan nem árulhatnák ilyen szabadon Kínában, ha gyártójuk szilárdan ellenállt volna a kínai hatóságok nyomásának.

Az Apple emellett többször is visszautasította, hogy az Egyesült Államok hatóságai számára "hátsó ajtót" biztosítson mobiljaihoz, mivel ez lerombolná a felhasználók adatbiztonságát. Az FBI korábban arra is hiába kérte az Apple-et, hogy oldja fel a terroristák és bűnözők által használt mobilok titkosítását. Barr szerint a high tech óriásoknak közösen kellene ellenállniuk a kínai kormány nyomásának: ha egységbe tömörülnének, ezzel más amerikai vállalatoknak is példát mutatnának. A beszédben érintett cégek egyelőre nem reagáltak Barr vádjaira.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.