Hirdetés
. Hirdetés

Kiosztották a Puskás Tivadar díjakat

|

Idén 54. alkalommal osztották ki az infokommunikációs szakmai tevékenységet elismerő Puskás Tivadar-díjakat.

Hirdetés

A HTE rendezvényén egyúttal megválasztották a szervezet új elnökét is. Az eseményen a Prezi vezető fejlesztője osztotta meg gondolatait arról, mitől lehet sikeres egy informatikai vállalkozás ma Magyarországon. A jól megszokott vállalati struktúrával szerintük mindenképpen érdemes szakítani.

Hirdetés

Hazánk legpatinásabb infokommunikációs szervezete 2014-ben öt szakembert tüntetett ki a telefonhírmondó feltalálójáról elnevezett díjjal, valamint ezzel egy időben ketten részesültek nemzetközi Puskás Tivadar-díjban. A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) 1960 óta értékeli ily módon a távközlés, a műsorszórás, az informatika, az elektronika és a tartalomkezelés fejlesztése terén végzett kimagasló munkákat. Ezúttal többek között az ismeretterjesztői és oktatói munkát, a határon túli és nemzetközi kapcsolatok erősítésért tett erőfeszítéseket, valamint a tudományos és publikációs tevékenységeket méltatta.

Az eseményen a Prezi munkatársa, Tóth-Máté Ákos vezető fejlesztő engedett betekintést hazánk egyik legsikeresebb startupjának ars poeticájába. A kezdetben kis garázscégként indult vállalat mára 40 millió felhasználót számlál, amelyet hosszú távon 2 milliárdra szeretnének duzzasztani. Jelenleg 200 alkalmazottjuk dolgozik, a budapesti központ mellett San Franciscóban és Szöulban.

Tóth-Máté Ákos meggyőződése, hogy a sikerhez nem kell Amerikába születni, de még csak oda költözni sem - Magyarországon is lehet érvényesülni, főként informatikai, technológiai szempontból, hiszen ezekben az iparágakban meglátása szerint kifejezetten erősek vagyunk. „Hogy lehet sikeres egy cég itthon? – kezdte előadását a Prezi munkatársa. – Figyeljen a környezetére, a kollégák adjanak visszajelzést egymásnak, a hibákból pedig tanuljanak.

 

Jó a rugalmas rendszer, a kötetlen munkaidő, egy a fontos: a határidős feladatoknak el kell készülnie, ha esik, ha fúj. Nem kell ragaszkodni az egyértelmű hierarchikus rendszerhez, sokkal eredményesebb, ha a legkisebb csapatok is mernek ötletekkel előállni. Emellett az sem baj, ha külföldi munkatársak is bekerülnek a rendszerbe, hiszen egy másik kultúrában és oktatási rendszerben szocializálódott ember más szemléletet hoz.”

A díjátadóval egybekötött rendezvény egyúttal tisztújítást is hozott a házigazda életébe: a HTE új elnöke a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének vezetője, emellett az MTA Távközlési Tudományos Bizottságának tagja, dr. Magyar Gábor lett. Olyan projektek születtek a szakmai irányítása alatt, mint a Nemzeti Audiovizuális Archívum és a Nemzeti Digitális Adattár.

A HTE aktuális legnagyobb projektje az Új Széchenyi Terv programban szereplő E-TRAFFIC, azaz annak a széles körben elérhető szoftvernek a megalkotása, amelyet a szakemberek különböző közlekedési beruházások tervezéséhez használhatnak. Az E-TRAFFIC segítségével a gazdasági előrejelzések jövőbeli hatásait szimulálva a várható forgalom nagysága előre meghatározhatóvá válik, ezzel alátámasztható lesz egy-egy közúti fejlesztés szükségessége.

A 2014-es év Puskás Tivadar-díjazottai:
Bartha István: az Országos Mentőszolgálat Információtechnológiai Osztályának nyugalmazott vezetője. Szakmai ismeretterjesztő munkájáért, továbbá a hazai rádiótávközlési technológia- és szolgáltatásfejlesztés terén elért kiemelkedő eredményeiért.
Dr. Heszberger Zalán: a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének docense. A HTE életben betöltött fáradhatatlan szervezői tevékenységért, valamint magas színvonalú szakmai ismeretterjesztő és tudományos munkájáért.
Dr. Horváth László Ferenc: a Puskás Tivadar Távközlési Technikum volt igazgatója. Szakmai és erkölcsi oktatás területén évtizedeken át végzett kiemelkedő munkásságáért.
Dr. Magyar Gábor: a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének vezetője. Állhatatos szakmai tevékenységét Kalmár László, Pollák-Virág, Kozma László és IBM Faculty Award díjak méltatták már, amelyek sora most jól megérdemelt Puskás Tivadar-díjjal egészült ki.
Dr. Vida Rolland: a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének docense. Konferencia-szervező tevékenységért, a HTE nemzetközi ismertségéhez, elismertségéhez való hozzájárulásáért, valamint nemzetközi színvonalú szakmai tudományos munkájáért.
Dr. Odry Péter: a Dunaújvárosi Főiskola tanára. Nemzetközi Puskás Tivadar díját a határon túli magyar mérnöktársadalom és az anyaországi intézmények kapcsolatainak erősítéséért, illetve a délvidéki magyar tudományosság fejlődése érdekében végzett több évtizedes tevékenységéért vehette át.
Dr. Sebestyén Pál György: a Kolozsvári Műszaki Egyetem Automatika és Számítástechnika Karának dékán-helyettese. Kiemelkedő tudományos, oktatási és publikációs, valamint a hazai és határon túli magyar szakemberek együttműködését támogató tevékenységéért részesült Nemzetközi Puskás Tivadar-díjban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.