Hirdetés
. Hirdetés

Kipróbálható az Internet Explorer 9

|

Az IE9 előzetese böngészőként nem használható, kedvcsinálónak viszont alkalmas.

Hirdetés

A Los Angelesben zajló MIX10 konferencián a Microsoft másodszor mutatta meg a nagyérdemű számára a körülbelül fél éve készülő Internet Explorer 9-et. Előadásában Steven Sinofsky, a Windows és a Live üzletág elnöke, valamint Dean Hachamovitch, az Internet Explorer vezető menedzsere több részletet is elárult a vélhetően jövőre megjelenő böngészőről, amelynek első próbaverzióját már bárki kipróbálhatja.

 

ie9.jpg
 

Hardveres gyorsítás az IE9-ben

Habár a letölthető 31 MB méretű alkalmazás nem használható valódi böngészőként. A technológia előzetes ugyanis nem rendelkezik például címsorral, vissza gombbal, vagy fülekkel. Ám rendelkezik már mindazzal, amelyet egy webfejlesztő látni szeretne: a megújult JavaScript motorral, hardveres gyorsítással és más hasznos eszközökkel. A célja nem más, minthogy megmutassa az Internet Explorer 9 képességeit, ami érdekében a platform előzetesben több, a böngésző képességét demonstráló elem is helyet kapott.

IE9 második blikkre

A technikai előzetes egyrészt az Internet Explorer 9 grafikus képességeit domborítja ki. Az új böngésző ugyanis a grafika, az animáció és a videó megjelenítéséhez hardveres gyorsítás is használ, így levéve a terhet magáról az alkalmazásról. Hangsúlyos e mellett a megújult, Chakra kódnéven futó JavaScript-motorja is, amely szintén képes igába hajtani a számítógép erőforrásait, gyorsítva a megjelenítésen. Utóbbi ígéretesnek tűnik, főként ha az Internet Explorer 8-hoz mérjük. Elődjéhez képest ugyanis az IE9 jelentősen felgyorsult, a SunSpider tesztjén megelőzte például a Firefox 3.7 előzetesét is, igaz elmaradt a Safari és a Chrome esetében mért érékekhez képest.

ie9-javascript.jpg

Átdolgozott JavaScript-motor

Kiemelendő elem még a böngésző HTML5, CSS3 és SVG2 támogatása is, amelyhez nagy reményeket fűznek a Microsoft szakértői. Sőt az IE9 erősen HTML5 alapokon épül, és teljes mértékben támogatni fogja annak képességeit. A redmondi szoftvercég reményei szerint böngészőjük így egy kiindulási alap is lehet a jövőben, mivel még fejlődő nyelvről van szó.

A webes szabványok tekintetében egyébként a Microsoft következő böngészője tovább fogja járni az Internet Explorer 8 által már kitaposott utat, vagyis még elődjénél is jobban tiszteletben tartja majd a webes szabványokat. Utóbbi téren az IE9 jól halad, hiszen míg az IE8 100-ból 20 pontot ért el az Acid3 teszten, addig az IE9 PDC verziója 32 pontot, mostani kiadása pedig már 55 pontot ért el. A World Wide Web konzorcium (W3C) szabványügyi testületnél viszont az IE9 minden teszten átment, így elérve a 100 százalékos eredményt.

ie9-w3c.jpg

W3C: veri a riválisait

Az IE9 most kiadott változata még messze nem végleges, a Microsoft ígérete szerint 8 hetente várható egy új verzió megjelenése. A mostani letölthető előzetese egyelőre csak Windows 7, Vista SP2 és Windows Server 2008 R2 operációs rendszerekre telepíthető, mivel támaszkodik a platformok Direct2D és DirectWrite API képességére, amelyekkel a 2001-ben kiadott XP nem rendelkezik.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.