Hirdetés
. Hirdetés

Kisebbségbe kerül az emberiség

|

Közösségi hálózat a robotoknak - "RoboFacebook" vagy "Roboogle+" a jövő?

Hirdetés

Cikksorozatunkban a jelen technikai fejlődését alapul véve keressük a választ arra, hogyan fog kinézni a jövő. A Network World segítségével megpróbáljuk kitalálni, milyen lesz az Internet, miként fogunk kommunikálni egymással, mekkora teljesítményre lesznek képesek a negyed évszázaddal későbbi számítógépek. Dave Evans, a Cisco jövőkutatója szerint, ha közel végtelen számítási és tárolási kapacitás illetve hálózati sebesség áll rendelkezésre, az igazán érdekes időket fog hozni az ipar, az egészségügy, a várostervezés, az energia-előállítás és -felhasználás, a kereskedelem és a szórakoztatás terén egyaránt. Lássuk, ezúttal mit jósolnak a szakértők 2036-ra!

robotika
robotika

Több robot, mint ember
Már ma is igen elterjedtek a robotok, gondoljunk csak a hadiiparban, a gépjárműgyártásban vagy a takarításban használt modellekre. Széleskörű elterjedésük még akkor is prognosztizálható, ha az ember nem különösebben mozog otthonosan a technológiai fejlesztésekben. Noha ma még mindig drágának mondható például egy porszívó robot, azért az elmúlt években jelentősen olcsóbbá váltak az újabb és újabb változatok.

„25 éven belül a robotok létszámban felül fogják múlni az embereket a fejlett országokban. Olyan gépekről van szó, melyek mindegyike hálózathoz csatlakozik. Ennek pedig van egy igazán érdekes aspektusa, a közösségi terek szemszögéből nézve... Az előttünk álló évtizedekben a gépek, a robotok közösségi hálózatai elhomályosítják az emberek közösségi tereit" - fejtette ki meghökkentő véleményét Evans.

A robotika fejlődését elsősorban a katonai alkalmazás pörgeti, ismertette a helyzetet Marek Rusinkiewicz, a Telcordia fejlett technológiai megoldásokért felelős részlegének vezető alelnöke, aki szerint a kereskedelmi világ érdeklődése is egyre inkább hozzájárul az autonóm egységek újabb és újabb változatainak megjelenéséhez. Sokféle alakban és formában állnak már napjainkban is rendelkezésre, kérdés azonban, hogy mennyire lesz rászorulva az emberiség rájuk a jövőben. Egyes országokban jobban, mint például Japánban, ahol az elöregedő népesség egészségügyi ellátását is - részben - robotizált módon tervezik megvalósítani a jövőben.

És habár kicsit bizarr gondolat a robotoknak készített közösségi hálózat, van benne ráció. Mert habár az általános célú közösségi terek sokszínűségét kiszürkítette a Facebook (noha a Google+ egyre érdekesebb kezdeményezésnek tűnik), a specializált, csoportokat célzottan megszólító site-oknak még ma is van mozgásterük. Ha van közösségi hálózat munkakeresésre, kisállat-tulajdonosoknak, magányos férfiaknak és nőknek, akkor miért ne lehetne a robotoknak is saját rendszerük?

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.