Hirdetés
. Hirdetés

Komoly változás a Windows frissítésében

|

Az opcionális frissítések átmeneti szüneteltetése az operációs rendszer valamennyi támogatott változatát érinti.

Hirdetés

A Windows operációs rendszer és más gyakran használt szoftverek esetében is sajnálatos módon nagyon sokszor fordul elő, hogy egy frissítés súlyos problémákat okoz egyes felhasználók számítógépén. Funkciók válnak elérhetetlenné, rendszerösszeomlások történnek, súlyosabb esetekben pedig a PC teljesen használhatatlanná válik. Ilyenkor nem lehet mást tenni, mint eltávolítani a kellemetlenségeket okozó frissítést. 

Hirdetés

A legutóbbi ilyen esetet pár napja jelentették felhasználók, a márciusi kumulatív frissítés a Windows 10 beépített antivírus programjának, a Windows Defendernek a funkcionalitását rontotta le: a szoftver gyors és teljes vírusszkenneléskor egyaránt kihagy fájlokat a vizsgálatból.

Annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben nem kelljen még ilyen problémákkal is szembesülniük a felhasználók millióinak, akiknek egy stabil operációs rendszerre van szükségük az otthonról végzett munkához, a Microsoft úgy döntött, hogy májustól nem ad ki opcionális frissítéseket a Windowshoz, csak biztonsági javításokat.

Ez rendelkezés vonatkozik a Windows 10-re és többi támogatott Windows-verziójára, köztük a szerver változatokra, de csak az opcionális (nem kötelezően telepítendő) frissítéseket érinti, a biztonsági foltokat nem. Ez azt jelenti, hogy a szokásos frissítőkeddi havi frissítéseket továbbra is mindenki megkapja.

A Microsoft idevonatkozó közleményében azt írja: "Megvizsgáltuk a közegészségügy helyzetét, és tudjuk, hogy ez milyen mértékben érinti az ügyfeleinket. A kihívásokra válaszul a biztonsági javításokra összpontosítunk. 2020 májusától kezdve szüneteltetjük az összes opcionális nem biztonsági frissítést az összes támogatott Windows ügyfél és szerver verzió esetében (a Windows 10 1909-től kezdve a Windows Server 2008 SP2-ig".

Arról nem tett említést a Microsoft, hogy meddig tart ez a szüneteltetés, ez nyilván attól függ, hogy mikor cseng le a koronavírus-járvány.

Pár nappal ezelőtt a Microsoft már hozott hasonló óvintézkedést, akkor azt jelentette be, hogy felfüggeszti az Edge böngésző nagy frissítéseinek kiadását, mert attól tart, hogy az esetleges problémák gyors kijavításához nem lesznek megfelelő erőforrásai. Korábban a Google határozott ugyanígy a Chrome böngésző frissítésével kapcsolatban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.