Hirdetés
. Hirdetés

Korea megépíti a világ legnagyobb félvezető-gyártó központját

|

Dél-Korea a megaközpont megépítésével a globális piac 10%-át szerezheti meg, a hatalmas klaszter 2047-re készülhet el Yonginban, Gyeonggi tartományban és 3,5 millió embernek adhat munkát.

Hirdetés

Dél-Korea legújabb terve, hogy egyik tartományát, történetesen Gyeonggi-t, átalakítja egy 16 gyárat magában foglaló félvezető megaközponttá, hogy globális dominanciára tegyen szert a chipgyártás terén. Ezzel a lépéssel világpiaci szegmens 10%-át is uralhatja elkészülte után. A kormány tervei között jelentős infrastrukturális támogatás szerepel, amely biztosítja a folyamatos áram- és vízellátást, ezenfelül a chiptechnológiák számára biztosít adómentességet.

A félvezető-export jelentős növelésére irányuló elképzeléssel Dél-Korea egy olyan technológiai reneszánsz színterét állítja fel, amely átformálhatja az iparág globális helyzetét és 3,46 millió embernek biztosíthat munkalehetőséget a jövőben. Az ország az ipari növekedésére fókuszál, a magánszektor óriásai és a kormányzat közötti szinergia is ezt sugallja. A projektre 622 trillió won-t (471 milliárd dollár) szánnak, ebből 6 gyár építése a Samsunghoz köthető, aminek költsége 360 trillió won, azaz a teljes beruházás fele. Az SK Hynix követi a sorban a maga 122 trillió won értékű beruházásával, ez 4 chipgyár létrehozását jelenti.

Foglalkoztatás tekintetében "munkahely-gyárnak" is lehetne nevezni a nagyszabású koreai tervet, csak az építési fázis több, mint 70 000 munkahelyet biztosít, összességében majdnem 3,5 millió munkalehetőséggel büszkélkedhetnek majd. Yoon Suk Yeol elnök többször is hangoztatta a csúcstechnológiai iparágak által támogatott erős gazdaságot, ami ezzel a megaprojekttel könnyedén valósággá válhat.

Yool tervei között szerepel az ország önellátása kulcsfontosságú nyersanyagok terén, 2030-ra 50%-ban saját anyagokkal szeretnének dolgozni, ezáltal kisebb veszélynek kitéve gazdaságukat a mostanában gyengélkedő ellátási láncokkal szemben.

Egy ilyen léptékű projekt aprólékos tervezést igényel, különösen a közművek biztosítását illetően. A dél-koreai kormány garantálja, hogy az új klaszter megfelelő energiát kapjon, amelyet nagyrészt atomerőművekből fog kapni a zavartalan működés érdekében. Ezenfelül a koreai Kereskedelmi, Ipari és Energiaügyi Minisztérium elegendő vízellátást ígér, ami a félvezetőgyártás kritikus eleme, illetve a chiptechnológiák innovációjának előmozdítására szolgáló adókedvezmények is támogatják létrejöttét.

Hirdetés

Az új klaszter hatása túlmutat a gazdasági mérőszámokon. Lee Jong-ho, Korea tudományos és IKT minisztere kiemelte, hogy Dél-Korea a megépítést követően vezető szerepet tölthet be egy olyan iparágban, ahol a pontosság a legfontosabb. Azzal, hogy az ország a globális félvezetőpiac várhatóan 10 százalékát szerezné meg, növelné piaci részesedését és befolyásolná a technológiai trendek irányát.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.