Hirdetés
. Hirdetés

Korlátlan méretezhetőség és hibatűrő rendelkezésre állás

|

Az MKB Bank hét éve problémamentesen üzemelteti integrált számlavezető rendszerét a HP Integrity Superdome szerverein.

Hirdetés

Az MKB Bank 2003-ban integrált számlavezető rendszer használatára tért át, amelyhez megfelelő hardver infrastruktúrát kívánt kialakítani. A megrendelésért két szállító, a HP és az IBM szállt versenybe. Mindkét gyártó tesztkörnyezetet alakított ki a számlavezető rendszer futtatására, ahol a teljesítménnyel és a rendelkezésre állással kapcsolatos elvárások teljesülését mérték. A hardverplatformok elbírálásakor az is fontos szempont volt, hogy a szállító milyen támogatást ad a szerverekhez, milyen szakmai szinten tud bekapcsolódni az infrastruktúra finomhangolásába.

- Számlavezető rendszerünk kiválasztásakor az is nyilvánvalóvá vált, hogy a leendő hardver infrastruktúrának I/O tekintetében különösen jól skálázhatónak és nagy számú periféria-kártya befogadására alkalmasnak kell lennie - mondta Dósa István, az MKB Bank Zrt. IT-üzemeltetési főosztályvezető-helyettese. - A rugalmas méretezhetőség emellett természetesen a processzorok és a memóriamodulok vonatkozásában is kiemelt követelményként jelentkezett.

A tesztek során a kialakított szempontrendszer alapján a HP Integrity Superdome szervere teljesített a legjobban - ez a csúcskategóriás, akkor még PA-RISC architektúrára épülő kiszolgáló 32 processzorig volt méretezhető, és nagyon nagy számú I/O bővítőkártyát kezelt. Az MKB ennek alapján 2 darab, egyenként 16 processzoros HP Integrity Superdome szerveren és HP-UX operációs rendszeren vezette be új számlavezető rendszerét.

- Két HP Integrity Superdome szerverünk tehát külön-külön is bőven tartalmazott tartalékot a további méretezéshez, de igény szerint egyetlen kiszolgálóvá is össze lehetett őket vonni - mutatott rá Dósa István. - Ez azért volt fontos, mert új számlavezető rendszerrel indultunk, ezért a tényleges teljesítményigényt és annak további alakulását nem lehetett pontosan előre látni. Olyan hardver infrastruktúrára volt tehát szükségünk, amely korlátlan méretezhetőséget biztosít, így nem válik szűk keresztmetszetté.

Egy évvel később, az Itanium processzorok megjelenését követően az MKB Bank az új architektúrára épülő HP Integrity Superdome szerverekkel is teszteket végzett, amelyek azt mutatták, hogy különösen a napközbeni, processzorigényes terhelés mellett látványos, átlagosan 50 százalékos teljesítménynövekedést érhet el. Az éjszaka futó, a napi zárással összefüggő alkalmazások kevésbé támogatják a többszálas feldolgozást, de azok jelentős I/O- és memóriaigényét a Superdome szerverek rugalmas méretezhetőségükkel szintén jól kiszolgálják.

Az MKB Bank ezért az Itanium processzor architektúrára történő átállás mellett döntött, amelyet a HP Magyarország szakemberei rendkívül rövid átfutással és zökkenőmentesen - a megfelelő alkatrészek helyszíni cseréjével - valósítottak meg.

- Számlavezető rendszerünk immár több mint hat éve Itanium processzorokra épülő HP Integrity Superdome szervereken fut, zökkenőmentesen - összegezte a tapasztalatokat a főosztályvezető-helyettes. - Ezt a rendszert mintegy másfél ezer banki alkalmazott használja, üzleti szempontból a legkritikusabb alkalmazásunk, amely az ügyfeleknek adott elektronikus banki szolgáltatások megjelenése óta folyamatos rendelkezésre állást követel a nap 24 órájában, a hét minden napján.

Ennek megfelelően az évek során az üzemeltetés is kibővítette a folyamatosan monitorozott hardvererőforrások körét, amelyek felügyeletére a HP Insight menedzsment megoldását is használja. Emellett kialakította azokat a folyamatokat is, amelyek mentén az üzemeltetők a hardverhibákat, valamint a gyakorlatok keretében szimulált katasztrófa-helyzeteket kezelik.

- Az éles szerverterem teljes megsemmisülése esetén is egy óra alatt helyre tudjuk állítani a számlavezető rendszer működését - mondta Dósa István. - A HP Integrity Superdome szerverek ennél sokkal gyorsabb, másodpercekben mérhető helyreállítást is lehetővé tesznek, számlavezető rendszerünk azonban egyelőre nem támogatja kellőképpen az ehhez szükséges clusterezést és virtualizációt.

A HP Magyarország egy időben azzal is támogatta a magas rendelkezésre állást, hogy az MKB Bank éles szerverterméhez közel alkatrészraktárat rendezett be, de a Superdome hardverhibáinak száma nem indokolta ennek további fenntartását.

- A meghibásodásokat ugyanis megelőzhetjük a HP Insight eszközeivel megvalósított, preventív felügyelet által - emelte ki a főosztályvezető-helyettes. - Ha valamely alkatrész működésében változás jelei mutatkoznak, a felügyeleti megoldás azonnal értesít bennünket és a HP Magyarország szakembereit is, így a rendellenességet időben és hatékonyan kezelhetjük, mielőtt még tényleges probléma merülne fel. Ha pedig mégis bekövetkezne a meghibásodás, a HP Integrity Superdome hibatűrő kialakítása folytán az esetek döntő többségében leválasztja a kérdéses alkatrészt anélkül, hogy ez a működésre kihatással lenne.

Az MKB Bank HP Integrity Superdome kiszolgálókörnyezetét jelenleg 8 darab szerver alkotja, 64 és 192 gigabájt közötti memóriakapacitással. Az ugyancsak a HP-tól származó, terabájtos tárolórendszerek elérésére a gépek Fiber Channel kártyákat használnak, 16 porttal, egyenként 2 Gbps-os interfésszel, de mindez nem éri el az infrastruktúra méretezhetőségének felső határát. Négy darab HP Integrity Superdome szerver szolgálja ki az éles, négy pedig a tesztkörnyezetet - ezek csupán a rendelkezésre állás tekintetében térnek el egymástól.

Az integrált számlavezető rendszer új hardverplatformon történő bevezetése szemléletváltást hozott az üzemeltetés terén is, amelyet az MKB Bank jelenleg helyez ITIL alapokra. A korábbi három, különálló banki rendszer üzemeltetéséhez képest ez óriási előrelépést jelent, amit a központi és preventív jellegű felügyelettől kezdve a jelentős mértékben automatizált problémakezelésen és a minden részletre kiterjedő tesztelésen át a kiterjedt szerviztámogatásig számos eredmény tükröz. A HP Integrity Superdome szerverek nemcsak közrejátszottak e fejlődés elindításában, hanem ahhoz hosszú távon is támogatást, a változó igényeket folyamatosan kiszolgáló, a beruházások értékét megőrző platformot adnak az MKB Banknak.

- Az üzemelés biztonsága miatt alapvető, hogy minden bevezetésre kerülő alkalmazást, telepítésre kerülő javítást, frissítést a legalaposabban leteszteljünk - mondta Dósa István. - A HP Integrity Superdome hardveres és szoftveres particionálási lehetőségeivel ezt a legjobb erőforrás-kihasználás mellett végezhetjük el, és a hatékonyabbá vált felügyeletnek köszönhetően a szükséges emberi erőforrást is biztosítani tudjuk hozzá. Az üzembiztonság az egyik legfontosabb kritérium számunkra, mivel hitelintézet vagyunk, ami az ügyfelek körében élvezett hitelünket is jelenti. E bizalom elnyerésének és fenntartásának egyik pillére az abszolút megbízható IT infrastruktúra.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.