Hirdetés
. Hirdetés

Közösségi oldalakon vadásszák a fosztogatókat

|

A közösségi oldalak jelentős szerepet játszhatnak az angliai zavargásokkal kapcsolatos nyomozásokban. Az interneten több, a vandálok és fosztogatók azonosítását lehetővé tévő oldal is indult.

Hirdetés

Zavargások Londonban
Zavargások Londonban

Az elmúlt napokban számtalan, a vasárnap, egy tragikus kimenetelű békés tüntetés nyomán kirobbant, és később több vidéki nagyvárosra is átterjedő londoni zavargásokkal kapcsolatos fénykép és videofelvétel jelent meg - nem csak a „hivatalos" sajtótermékekben, de a különféle közösségi oldalakon, blogokon és weboldalakon is.

A webes portálok és alkalmazások az események felgöngyölítését és a véres összecsapások kirobbantásában vezető szerepet játszó személyek, fosztogatók rendőrkézre kerítését is megkönnyíthetik.

Annál is inkább, mivel az öntudatos internetezők több olyan fórumot is indítottak, amelyek célja a zavargások kulcsfiguráinak felkutatása. A Tumbleren indított „Catch a Looter" (Kapd el a fosztogatót) nevű blog például kimondottan azzal a céllal készült, hogy segítséget nyújtson a brit rendőröknek a zavargások legerőszakosabb résztvevőinek kézre kerítésében.

Az oldal szerzői különféle, az azonosítást megkönnyítő fotókat és videókat oszthatnak meg egymással és a hatóságokkal; név nélkül nyilatkozó alapítója azt mondta, „szerettem volna tenni valamit azért, hogy visszavághassunk azoknak az opportunista tolvajoknak és gonosztevőknek, akik élve az alkalommal, önző módon tönkreteszik az emberek életét."

Az Egyesült Királyság rendőrségének és kormányának vezető képviselői többször is hangsúlyozták, hogy az elkövetkező napokban jelentős erőfeszítéseket tesznek mindazok azonosítására és begyűjtésére, akik részt vettek a londoni tombolásban, és ebben a közösségi oldalak is fontos szerepet játszanak majd.

A Metropolitan Police Service (MPS) kedden tette közzé a Flickren az első olyan, a zárt láncú térfigyelő rendszerek kameráival készült képeket, amelyek a zavargások feltételezett résztvevőiről készültek. Az akció része a brit rendőrség összehangolt akciójának, amelyet Operation Withern néven jelentettek be.

„Egész éjjel folytak a letartóztatások, egyik teamünk teljes munkaidőben vizsgálja a CCTV-k képeit" - írta kedden kiadott közleményében az MPS.

Sajnos nem csak a rendőrök, de a huligánok is élnek a közösségi oldalak nyújtotta technikai lehetőségekkel, egyes bandavezérek a Twitteren keresztül hangolták össze a fosztogató és gyújtogató csoportok mozgását.

És persze a Facebookon. A rendőrség kedden állított elő egy tizenhat éves fiút, aki a nyomozók szerint „bűncselekmények elkövetésére bujtogatott" a kék-fehér közösségi oldalon. „Ez a letartóztatás is bizonyítja, hogy figyelemmel kísérjük az eseményeket" - írta közleményében a Strathclyde-i rendőrség.

A zavargások morbid módon remek hírverést csaptak a BlackBerry-t gyártó Research in Motionnak. A híradások szerint sok tinédzser a kanadai cég ingyenes csevegőszolgáltatásán, a Blackberry Messengeren keresztül tartotta a kapcsolatot és egyeztette a lázongó tömegek akcióit.

Forrás: IDG News Service

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.