Hirdetés
. Hirdetés

Közvetlenül a Twitterre posztolt a lebénult férfi agya - döbbenet, amit írt!

|

Az implantátumot a nyaki vénán keresztül helyezték be.

Hirdetés

Egy neurális számítógépes interfészeket az agyba ültető cég szerint egy beteg, akit egy idegrendszeri betegség miatt mozgásképtelenné vált, képes volt megosztani egy posztot a közösségi médiában úgy, hogy csak gondolkodott rajta.

Egy 62 éves ausztrál férfi, akit amiotrófiás laterálszklerózissal (ALS) - akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó végzetes bénulásos betegség - diagnosztizáltak, most már képes gondolatokat közölni másokkal úgy, hogy közben semmilyen izomműködés nem történik. Csütörtökön közzétett egy bejegyzést a közösségi médiában "csak a közvetlen gondolatát használva" - jelentette be az őt erre képessé tevő Synchron nevű cég. 

Hirdetés

"Ezt a tweetet csak gondolkodással hoztam létre" - állt a tweetben, amelyet állítólag Philip O'Keefe tett közzé a Synchron vezérigazgatójának, Thomas Oxley-nak a fiókjára.

Az "első közvetlen gondolattal létrehozott tweet" a cég szerint vezeték nélkül jött létre O'Keefe agyából. Az ALS okozta progresszív bénulást követően a férfi tavaly egy "Stentrode" nevű agyi számítógépes interfészt kapott. Az implantátumot, amelyet "arra terveztek, hogy a betegek gondolat útján, vezeték nélkül vezérelhessék a digitális eszközöket", a nyaki vénán keresztül helyezték be, hogy elkerüljék a koponyába fúrást.

"Most már csak arra kell gondolnom, hogy a számítógépen hova akarok kattintani, és máris tudok e-mailezni, bankolni, vásárolni, és most már a Twitteren keresztül üzengetni a világnak" - idézte a cég O'Keefe-t, aki ezt mondta - vagyis gondolta. Elmondása szerint a "meghökkentő" rendszer gyakorlást igényel, akárcsak a biciklizés megtanulása, "de ha egyszer gurulsz, természetessé válik".

A férfi a bénulás ellenére most már képes önálló tevékenységeket végezni és újra kapcsolatba lépni a világgal - állítja a Synchron, hozzátéve, hogy jövőre egy emberen végzett amerikai tanulmányban tervezi továbbfejleszteni agyi számítógépes interfészét.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.