Hirdetés
. Hirdetés

Kreatív rombolás? A világ első videós hirdetése egy magazinban

|

Újságba beágyazott videólejátszóval jelent meg az amerikai Entertainment Weekly aktuális száma. A hirdetéseket megjelenítő kéthüvelykes kijelző fogadtatása meglehetősen vegyes.

Hirdetés

A lapba fűzött kartonpapírba ágyazott lejátszó a CBS csatorna programjainak előzeteseit és üdítőital hirdetéseket játszik le. Természetesen beépített hangszórója is van, így nem csak némafilmeket jelenít meg.

 

A lelkesedők
?Ez egy kivételes módja annak, hogy megújítsuk a vásárlókkal történő interakciót? - mondta a Pepsi-Cola marketingvezetője, Frank Cooper. A kéthüvelykes LCD kijelző ugyanúgy aktiválódik, mint az éneklő-zenélő üdvözlőkártyák, ha az olvasó szétnyitja az oldalt, akkor egy kis kihúzódó papír fülecske bekapcsolja a lejátszót. A készüléknek újratölthető akkumulátora van. A lapba épített változat 40 percnyi videót képes tárolni. A készülék az Americhip nevű cég technológiájára épül, de ez az első eset, hogy egy újságba építik be és reklámok közvetítésére használják fel. A 2,7 milliméter vastag, 320 x 240 képpont felbontású lejátszó akkumulátora egyetlen feltöltéssel 70 percig bírja. A CBS és a Pepsi nem nyilatkozott arról, hogy mennyibe került a hirdetés elhelyezése a lapban, de az Americhip annyit elárult, hogy az egyetlen példányra jutó költség körülbelül 20 amerikai dollár, azaz nagyjából 3600 ? 3700 forint. A valódi költségeket nehéz megbecsülni, mert a lapnak csak a Los Angeles és New York környékén élő előfizetői kapták a beágyazott videójátszóval a példányukat.

 

A KCBS-TV tudósítása az Entertainment Weeklybe ágyazott lejátszóról, amely az eszköz felépítését is bemutatja

A szkeptikusok
A technológia efféle felhasználását nem mindenki fogadta lelkesedéssel. A nyilvánvaló praktikus hátrányokon kívül ? a magazin túl vastag és túl nehéz a megszokott újság dimenziókhoz képest ? azonnal előtérbe került a felesleges elektronikai hulladék generálásának kérdése. Még akkor is jogosnak tűnik az ebbéli aggodalom, ha az Americhip lejátszójának akkuja USB-kapunk keresztül feltölthető és ? ahogy a cég fogalmaz ? ?feltölthetjük rá saját tartalmainkat?. Hogy ez egészen pontosan mit jelent, hogy azt kell-e rajta érteni, hogy teljesen letörölhetők a rajta látható hirdetések, vagy csak annyit, hogy a lejátszó kihasználatlan kapacitását használhatjuk, az nem világos. Még ha teljesen felülírható is a tartalom, jó kérdés, hogy az újság olvasói közül hányan hasznosítanák újra az eszközt és állnak neki, hogy a kupac, sérülékeny alkatrészből, kartonpapírból és ragasztószalagból valamit fabrikáljanak. Hirdetésszakmai oldalról is érik kritikák az eszközt. Ahogy azt az egyik hirdetési szakember megfogalmazta: ?Több másodpercig tart, míg a lejátszót rejtő oldal kinyitása után az betölti és elkezdi lejátszani az aktuális hirdetést. Ez pedig megengedhetetlenül sok a hirdetések világában.? Mások egyenesen az elektronikus média térnyerésével ? az interneten megjelenő tartalom és persze a változatlanul népszerű, már HD felbontású televízió ? egyre nehezebb helyzetbe kerülő papír alapú kiadványok kétségbeesett hirdetési piaci vergődését látják az ügyben.

Az Entertainment Weeklybe beépített lejátszó az első a világon, amely mozgóképet és hangot játszik le hirdetési céllal egy újságban. A szintén amerikai Esquire magazin nem sokkal előzte meg a lapot a borítójába ágyazott e-papírral, mely állókép alapú animációkat jelenített meg.

 

Az Associated Press tudósítása a Esquire e-papír borítójáról

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.