Hirdetés
. Hirdetés

Küszöbön a digitális átállás

|

A felszabaduló frekvenciasáv - a digitális hozadék - a mobil szélessávú szolgáltatások számára nyílik majd meg.

Hirdetés

Idén megszűnik Magyarországon az analóg földfelszíni televízió-műsorszórás. A digitális átállás két ütemben történik: az ország egyik részén (az ábrán sárgával jelölve) július 31-én, másik részén (az ábrán barnával jelölve) október 31-én kapcsolják le az analóg adókat. Ez utóbbi dátumot követően tehát az egész ország területén kizárólagossá válik a digitális földfelszíni műsorszórás (DVB-T). A digitális földfelszíni adás az ország területének 98 százalékán érhető el.

Az átállás azt a mintegy 500 ezer háztartást érinti, ahol előfizetési díj nélkül, szoba- vagy tetőantennával televízióznak. Ezen családok természetesen dönthetnek úgy, hogy kábel-, műholdas vagy internetes tévé-előfizetésre váltanak, ellenkező esetben azonban új televíziót kell venniük, vagy meglévő készüléküket – egy set-top-box, valamint szükség esetén új szoba- vagy tetőantenna csatlakoztatásával – át kell állítani a digitális vételre. Azok számára, akik önerőből nem tudják az átállást végrehajtani (ezek száma a becslések szerint 50 és 100 ezer között mozog), szociális alapú támogatási rendszer keretében, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) beszerzi és beszereli a szükséges dekódert és antennát.

A DVB-T bevezetését követően a jelenlegi 3-ról 7-re nő az ingyenesen nézhető tévécsatornák száma, továbbá a kép- és hangminőség lényegesen megjavul. Több kiegészítő szolgáltatás is megjelenik. Lesz elektronikus műsorújság, elektronikus gyerekzár, továbbá nyelvet is lehet választani. A digitális technológiával a HD adások is elérhetővé válnak.

Mivel a digitális technológia sokkal jobban takarékoskodik a frekvenciával, mint az analóg, az átállást követően frekvenciasávok szabadulnak fel. A 790-862 megahertzes sávot (digitális hozadék) a későbbiekben a mobil szélessávú szolgáltatások számára bocsátják rendelkezésre.

Az NMHH a digitális átállás folyamatára összességében 6-8 milliárd forintot fordít. Ez a pénz többek között tartalmazza az átállás technológiai hátterének kialakítását, a lakosság tájékoztatását, a lakossági igények felmérését, a jogosultak set-top-box-szal történő ellátását. A szociális támogatás mértéke körülbelül 25 ezer forint/fő. A közeljövőben 1500 településen, 600 felmérő keresi fel a családokat.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.