Hirdetés
. Hirdetés

Lassan magára marad a Windows XP

|

A Microsoft legújabb fejlesztéseinél gyakran kimarad a 2001-es XP a támogatott rendszerek listájából.

Hirdetés

A redmondi szoftveróriás a múlt héten bejelentette, hogy hamarosan elkészül a Windows Live legújabb kiadása, a Wave 4. A Live Essentials alkalmazásainak új hullámával és a megújult Messenger klienssel kapcsolatban azonban talán a legérdekesebb hír, hogy a kiszivárgott információk szerint a Windows XP nem szerepel a támogatott operációs rendszer között. Azaz például az azonnali üzenetküldő, a Movie Maker, a Mail és a Writer legújabb verziót nem lehet majd telepíteni a lassan 10 éves rendszerre.

 

 



Az eset nem egyedi, mivel korábban az Internet Explorer 9 kapcsán is kiderült, hogy a böngésző legújabb verziója nem fog futni Windows XP alatt. Az IE9 ugyanis a fejlesztők elmondása alapján erősen támaszkodni fog a Vista és a Windows 7 Direct2D és DirectWrite API képességére, amely funkciókkal a 2001-ben kiadott XP nem rendelkezik. Summa Summarum így gyakorlatilag a Microsoft lett az első jelentős szoftverfejlesztő, aki elhagyta a Windows XP támogatását. Míg a többiek ezt nem merték meglépni eddig.

Ez nem is meglepő, hiszen a Windows XP még mindig a világ legelterjedtebb operációs rendszere. Globálisan több mint 60 százalékos részesedéssel rendelkezik, míg a hazai gépek többségén (78,7 százalék) még a 2001-es rendszer fut. Mellette Magyarországon a Gemius adatai alapján a Windows 7 részesedése 12 százalék, a Vistáé 7,3 százalék.

A redmondi szoftvercég célja egyértelmű: a Windows XP felhasználóit rábírni a mielőbbi Windows 7-re váltásra. Azonban az kérdéses, hogy az Internet Explorer 9 és a korábban már kiszivárgott Live Wave 4 csomagja mennyire lesz csábító ehhez. Ha nem, akkor a felhasználók várhatólag nem váltanak majd a legújabb verziókra, ami miatt vagy maradnak a korosabb kiadásoknál, vagy keresnek más alternatív megoldásokat.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.