Hirdetés
. Hirdetés

Lebuktak a kék XP-k

|

MS: az aukciós portálokon árult szoftverek sokszor hamisak.

Hirdetés

A Microsoft újabb globális támadást intézet a kalózmásolatok készítői ellen. Sajtóközleményük szerint a redmondi cég 12 ország 63 olyan magánszemélye ellen nyújtott be keresetet, akik a perirat alapján online aukciós portálokon kínálták hamis XP vagy egyes esetekben Office és Vista másolataikat. Az utóbbi megfogalmazás azért fontos, mert most leginkább a kalóz Windows XP terjesztőire vadásztak. Az operációs rendszer ugyanis termékciklusának a végét járja, amiért sokan azt az akciós portálokon igyekszenek megszerezni. Az XP ugyanis már csak nagyon kevés kereskedőnél érhető el.

A per alá vont személyek között magyar nem található, bár a hazai aukciós portálokon böngészve is jócskán lehet találni gyanús Windows XP aukciókat.  Ellenben 16 amerikai, 12 német és francia, 6 angol, valamint 1-1 argentin, brazil, mexikói, kanadai, kolumbiai, dominikai, japán, mexikói és új-zélandi állampolgár nem úszta meg a felelősségre vonást. Utóbbi gyanúsított például a Microsoft közleménye alapján kalóz másolatok ezreit szállította Kínából az Egyesült Államokba egy aukciós portál közvetítésével. Hamis termékeik pedig olyan oldalakon voltak megtalálhatók, mint az Amazon.com, az eBay, a MySpace, vagy a PriceGrabber.

„Ezek a tisztességtelen kereskedők nagyon gyakran ezeket az oldalakat használják hamis szoftvereik értékesítésére, így megkárosítva több ezernyi gyanútlan felhasználót" - mondta David Finn, a Microsoft Kalózvédelmi csoportjának a vezetője, hozzátéve később: „ezek a szoftverek ráadásul gyakran majdhogynem teljes mértékben megtévesztően hasonlíthatnak az eredetire, s használatukkal komoly veszélybe kerülhetnek a felhasználók adatait".

 

hamiswin.jpg

Néhány a lebukott Windowsok közül



A kereskedők a kalóz termék alacsony árát általában azzal indokolják, hogy a termék „kifutó", vagy egy a Microsofttal kötött megállapodás teszi lehetővé a kedvezményt. A közlemény szerint a most per alá fogott személy közül sokan azt hazudták: „kék kiadásokat" árusítanak, amely nem más, mint a redmondi szoftvercég olcsó szoftverpalettája. Természetesen mindegyik hazugság. Kék verzió pedig nem is létezik.

Az ügy azért is égető, mert a napokban jelent meg a Gartner felmérése, mely szerint egyre több PC, s így operációs rendszer cserél gazdát használtan. 2007-ben például a PC-knek már 44 százalékát így értékesítették. Emiatt a jövőben megnövekedhet az internetes aukciókon ezen gépek részaránya, amelyekről a vásárlók sokszor nem is tudhatják, hogy vajon eredeti operációs rendszer fut-e rajtuk. Ráadásul a Microsoft becslése szerint az aukciós oldalakon árusított szoftverek „jelentős része" hamis, s így a kalózmásolatok elleni harcban kihagyhatatlan a megfigyelésük. A BSA például csak 2005-ben 16 ezer ilyen aukciót hiúsított meg.

A baj bekövetkezte előtt a leendő vásárlók a Microsoft egyik magyar nyelvű oldalán hasznos tanácsokat szerezhetnek, valamint a cég egy hamis szoftver képgalériát is fenntart, ami egyszerre mulatságos és tanulságos. Megtekintéséhez Silverlight 2 bővítmény szükséges.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.