Hirdetés
. Hirdetés

Lebutított Playstation 3 konzolok Európának

|

A Sony közleménye szerint a közelgő európai PS3 premierre butított konzolok érkeznek majd - a visszafelé kompatibilitásért ezekben már nem hardver, hanem szoftver lesz felelős.

Hirdetés

A legutóbb emelkedő bevételekről, de csökkenő nyereségről beszámoló japán óriásvállalat újabb jelenettel gazdagította a PS3 konzol bevezetése körül zajló tragikomédiát. A Playstation 3 március 23-án érkezik az öreg kontinensre, és a leadott előrendelések alapján erős az érdeklődés iránta. A Sony azonban aggasztó hírt tett közzé még a bevezetés előtt: az újabb változatú PS3-ak gyengébbek lesznek a visszafelé kompatibilitás terén a Japánban és az Egyesült Államokban már értékesített konzoloknál. A Sony közleménye szerint az európai PS3-ak "új hardverspecifikáció" szerint készülnek majd, és a Sony "nem koncentrál a visszafelé kompatibilitásra". Ehelyett "jobban fókuszál az olyan új játékok és exkluzív szórakoztatóelektronikai szolgáltatások kifejlesztésére, melyek valóban kiaknázzák az izgalmas technológiában rejlő lehetőségeket."

Emberi nyelvre fordítva ez azt jelenti, hogy a Sony - mivel csökkenteni szeretné a PS3 gyártási költségeit - kinyesi a hardvernek azt a részét, ami a Playstation 2 kompatibilitásért volt felelős, és ezt a funkciót szoftveres alapokra helyezi. Hogy ez milyen mérvű visszalépést jelent, arról ékesen beszél helyi Playstation szakértőnk véleménye, aki szerint a PS3 visszafelé kompatibilitását úgy oldották meg, hogy az új generációs konzol gyakorlatilag egy komplett PS2-t is tartalmaz. Sonyék egyértelműen felvállalják azt is, hogy a szoftveres támogatás nem fnyújt majd ugyanolyan szintű támogatást, mint a hardveres, ugyanis a közlemény így folytatódik: "Előfordulhat, hogy egyes Playstation2 formátumú szoftverek nem működnek majd megfelelően ezen a rendszeren". Hogy ez pontosan mit is jelent, nem fog kiderülni a bevezetés napjáig, mert a Sony európai PS3 oldalának a PS2 kompatibilitással foglalkozó része azt kéri a látogatótól, hogy ezért az információért majd akkor nézzen vissza.

Nem világos, hogy a visszafelé-kompatibilitás mennyire fontos szempont a PS3 vásárlók számára, de mi azt gyanítjuk, hogy nagyon. Egyfelől a Sony a PS2 bevezetésekor erősen koncentrált arra, hogy hangsúlyozza, hogy a PS2-őn gond nélkül futnak az első Playstationra írt játékok, így könnyítve meg a felhasználók számára a fájdalommentes váltást. Másfelől a PS3 a legdrágább új generációs konzol, még mindig kevés a rajta futó vonzó, exkluzív cím, ezért nagyon rossz ötletnek tűnik megkurtítani a kompatibilitását és arra kényszeríteni a lojális vásárlókat, hogy megtartsák a PS2-jüket is, mert "mi van, ha pont a kedvenc játékom nem fog futni rajta?" Gyanítjuk, hogy sokan inkább várnak majd a PS3 vásárlással, míg az az exkluzív, csak PS3-on létező játék meg nem jelenik, amelyik számukra a legvonzóbb.

Nagyon valószínűtlen, hogy az új változatú hardver csak az európai piacon bukkan majd fel, sokkal valószínűbb, hogy az amerikai üzletek polcaira is inkább előbb, mint utóbb ezek kerülnek majd. Az első generációs amerikai és japán PS3-mak hamarosan igencsak keresetté válhatnak a gyűjtők és a rajongók számára, a PS2-vel való kompatibilitásuk okán. A költségkímélő változtatás rosszul is elsülhet, és elképzelhetőnek tartjuk, hogy pontosan emiatt nehezebben veti meg a Sony a lábát Európában, mint azt gondolták.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.