Hirdetés
. Hirdetés

Lecsaptak a legnagyobb botnetre

|

A hatóságok csapást mértek a világ eddigi egyik legveszélyesebb zombihálózatára, a Mariposa botnetre.

Hirdetés

Az RSA konferencián a Panda Security és a Defence Intelligence IT-biztonsági cégek képviselői jelentették be, hogy az FBI valamint a spanyol csendőrség hathatós közreműködésével még tavaly egy sikeres akciót hajtottak végre, melynek eredményeként véget vetettek a jelentős méretekkel rendelkező Mariposa botnet működésének. A Panda Security adatai szerint ehhez a botnethez mintegy 12,7 millió otthoni, vállalati, kormányzati valamint egyetemi számítógép kapcsolódott, és 190 országban működött. A mostani - immár hivatalos - bejelentés szerint a kártékony hálózat 2009. december 23-án állt le.

A Panda Security úgy véli, hogy a majdnem 13 millió megfertőzött számítógéppel a Mariposa a világ valaha jegyzett egyik legnagyobb botnetje volt. Christopher Davis, a hálózatot először felfedező Defence Intelligence ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott, hogy szerinte sokkal egyszerűbb lenne felsorolni azokat a cégeket, melyek számítógépei nem fertőződtek meg a Mariposán keresztül, mint azokat, amelyek áldozatául estek a károkozásoknak.

"Az előzetes elemzésünk alapján elmondható, hogy az üzemeltetők technikai ismeretei behatároltak voltak" - mondta Pedro Bustamante, a Panda Security szakembere. "Ez egyúttal elég riasztó is: manapság a technológiai vívmányoknak hála viszonylag képzetlen személyek is működtethetnek egy ilyen kiterjedt hálózatot, amely akár több millió személyes adatot is képes begyűjteni. Ezzel együtt nagyon büszkék vagyunk a Mariposa Munkacsoport gyors munkájára, hiszen gyakorlatilag fél év alatt nem csak a hálózatot sikerült felszámolni, hanem a működtetőit is rács mögé lehetett zárni." - tette hozzá a szakember.

Az akcióhoz hozzátartozik, hogy miután a Mariposa Munkacsoport átvette az irányítást a botnet felett, a bűnözők olyan erejű túlterheléses támadást indítottak válaszcsapásként, amely egy jelentős internetszolgáltató szervereit teljesen kiiktatotta, így annak ügyfelei több órára internetkapcsolat nélkül maradtak.

A hír a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.