Hirdetés
. Hirdetés

Legendás magyar konstruktőrök nyitják meg a School-Computer kiállítást Budapesten

|

Új helyszínen, a Neumann Társaság Báthori utca 16. alatti székházában mutat be időszaki kiállítást az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány - alapítója, a Neumann Társaság szakmai anyagaira építve - az iskolagépek történetéről.

Hirdetés

School-Computer - a digitális kultúra megjelenése a közoktatásban a címe a tárlatnak, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával május második felétől október végéig látogatható. A május 17-én, 17 órakor tartott megnyitón a legendás Homelab számítógépek konstruktőrei, Lukács József és Lukács Endre mesélnek a személyi számítógépek hőskoráról.

Az időszaki kiállítás a magyar középiskolai informatikaoktatás történetéből nyújt egy áttekintést, fókuszban azzal az időszakkal, az 1980-as évek első felével, amikor kormányzati program keretében kezdték el ellátni a hazai iskolákat számítógépekkel. A kiállítás is rávilágít, hogy az informatikai infrastruktúra nem elegendő egy ország digitalizációjához - az igény felkeltéséhez és az ismeretek átadásához kellenek azok a nagy tanáregyéniségek és versenyszervezők is, akik nemzedékeknek adják át a tudásukat.

A tárlaton mintegy negyedszáz - az ITMA szegedi gyűjteményéből és a Neumann Társaság szegedi Informatika Történeti Kiállításából származó - muzeális értékű számítógép, továbbá kazetták, szoftverek, dokumentumok is láthatóak az iskolai számítástechnika hőskorából. A tárlat tablóin nagy informatikatanárokról, példaképekről is olvashatunk, köztük Kovács Mihály piarista szerzetesről és Vincze Sándorról, a kisújszállási Móricz Középiskola tanáráról, akik már az 1950-es évek végén elkezdték a modern informatika előzményét, a kibernetikát tanítani.

Hirdetés

A tárlaton a "hivatalos" magyar iskolaszámítógép, a Híradástechnika Szövetkezet HT1080Z modellje mellett láthatóak más magyar konstrukciók is, így a szintén iskoláknak ajánlott BRG ABC-80, a Videoton TV Computer és a Lukács testvérek nevéhez köthető Homelab-család néhány modellje.

A kiállítás érdekessége, hogy egyes, nagyon ritka magyar számítógépeknek a Nagy Attila mérnök által készített replikái ki is próbálhatók: a Homelab-2, az Aircomp-16 és a Mickey-80 műtárgymásolatai mellett ismét átélhetjük az idén 60 éve a magyar Kemény János - John Kemeny - által írt BASIC nyelv programozásának élményét.

A School-Computer kiállításon természetesen a korszak néhány külföldi modellje - például a Novotrade által hazánkban is sikeresen meghonosított Commodore-16 - is látható, a tablók pedig az oktatástörténetről és az NJSZT 40 éves versenymozgalmáról mesélnek.

"Mindenképp célom volt, hogy a túrkevei Finta Múzeumban való sikeres bemutatás után Budapesten, az NJSZT irodájában, a HCC számítógépépítő klub központjában is megmutassuk ezeket az értékeket - remélem, hogy a retrókedvelők és a tehetséggondozók, a digitális kultúra tanárai is otthonukként tekintenek majd a Neumann Társaságra!" - mondta Képes Gábor, a tárlat megálmodója, az NJSZT ügyvezetője.

A tárlat tudástára:

School-computer kiállítás (ajovomultja.hu)
A megnyitón a részvételi szándékot a schoolcomputer@njszt.org címen kérjük jelezni. A tárlat május második felétől október végéig lesz látogatható az NJSZT irodai nyitvatartási idejében, hétfőtől csütörtökig 9-től 16 óráig, pénteken 9-től 14 óráig. A látogatás az NJSZT tagjainak ingyenes.

Belépődíjak és további információk >>>

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.