Hirdetés
. Hirdetés

Lemezmeghajtó-kartellt vizsgál az EU

|

Összebeszélhetett 13 CD- és DVD-meghajtót gyártó vállalat, hogy így tartsák magasan az áraikat. Egy újabb európai megakartell-ügy formálódik.

Hirdetés

Az Európai Bizottság gyanúja szerint az elmúlt öt évben tizenhárom optikai lemezmeghajtókat gyártó cég beszélt össze az árazásukat illetően, és így a globális kartell tagjai megsértették az unió trösztellenes szabályait. A Bizottság képviselői szerint az érintett cégek két nagyobb vállalat által rendezett rendezvényeken döntötték el közösen, hogy az egyes PC-kbe és szerverekbe árult termékek mennyibe kerüljenek majd. Így e piacon nem alakulhatott ki szabad verseny, ami miatt az érintett nagyvállalatok extra profitra tehettek szert, a vásárlóknak pedig feleslegesen kellett plusz pénzt kifizetniük az optikai meghajtókért.

 



Az unió képviselői első formális lépésként levélben értesítették a cégeket, és a beérkező válaszok, valamint az esetleges személyes megbeszélések alapján döntik el, hogy megindítják-e a trösztellenes vizsgálatot. A Bizottság a levelében emlékeztet arra, ha a gyanú beigazolódik, akkor Európa történetének egyik legkomolyabb kartellezésére derülhet fény. Emellett a gyártók akár példás büntetésben is részesülhetnek, hiszen a szabályozás alapján akár éves forgalmuk 10 százalékát is befizethetik majd egyszeri összegként.

 

Azaz amennyiben a cégek valóban kartelleztek, akkor ez komoly érvágást jelentene számukra, ami alól csak akkor bújhatnak ki valamelyest, ha magukra vállalják a koronatanú szerepét perdöntő bizonyítékok felmutatásával. Ám a helyzetet bonyolítja, hogy csak egy koronatanú lehet, és a cégek nem tudhatják, hogy ki lesz a leggyorsabb, vagyis lehet hogy hamar pont kerül majd az ügy végére, már ha a Bizottság gyanúja beigazolódik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.