Hirdetés
. Hirdetés

Lendületben a kamu vírusirtók

|

Makacsul ostromolják a magyar internetezőket a hamis antivírus programokat terjesztő kártevők.

Hirdetés

A VirusBuster nyilvántartást vezet az észlelt kártevőkről. A cég szakemberei kiértékelik a házon belüli, illetve a különböző helyeken működtetett levelezésvédő rendszerek fogását. Az adatokból hónapról hónapra toplistát készítenek.

Mi akadt a hálóba októberben?

"A tíz leggyakoribb kártevő túlnyomó többsége az elmúlt hónapban is trójai program volt. Egyesek hamis vírusirtót terjesztenek, mások úgynevezett botnetbe szervezik az áldozat gépét. Az egyetlen új színfolt a listán a Trojan.DR.Snag, amely különböző, népszerű játékprogramok CD-kulcsait gyűjti be a fertőzött PC-kről" - értékelte az adatokat Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője.

 

 



A trójai programok közül sok hamis riasztást jelenít meg a felhasználó számítógépén, majd hamis antivírus programot tölt le, amely nemhogy nem tisztítja meg a gépet, hanem még pénzt is kér. A kártevők sokszor e-mail csatolmányként érkeznek. A kéretlen levelek feladói valamilyen hasznos állománynak - például megrendelés-visszaigazolásának - álcázzák őket.

Mit kell tudnunk a botneteket építő kártevőkről?

"Ezek hackerek által ellenőrzött robothálózatot toboroznak a megfertőzött PC-kből. A beszervezett gépeket zombiknak mondják, utalva arra, hogy az áldozat mit sem tud arról, hogy PC-je kiberbűnözők eszközévé vált. Mihamarabb szabaduljunk meg ezektől a rosszindulatú programoktól, hiszen a botnet révén bűncselekménybe is bevonhatják gépünket" - figyelmeztetett Szappanos Gábor.

A VirusBuster októberi toplistája a következők szerint alakul:

1. Trojan.Oficla.BNE (45,27 százalék)
2. Trojan.Oficla.BZZ (27,45 százalék)
3. Trojan.Kryptik.BCUI (15,62 százalék)
4. Trojan.Buzus.CADC (4,77 százalék)
5. I-Worm.Zafi.B (3,43 százalék)
6. Trojan.DL.FraudLoad.AGLN (0,24 százalék)
7. I-Worm.Netsky.Q (0,24 százalék)
8. Trojan.Oficla.CEW (0,22 százalék)
9. Trojan.Oficla.CED (0,22 százalék)
10. Trojan.DR.Snag.AG (0,17 százalék)

A hír testvéroldalunkon, a Computerworld biztonság rovatában jelent meg,

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.