Hirdetés
. Hirdetés

Letölthető a Firefox 4 böngésző bétája

|

Erőteljesen a Chrome-ra hajaz az új böngésző. A kezelőfelület helytakarékos kialakítása szerencsére nem az egyetlen újdonság, sőt.

Hirdetés

Jön az új Firefox, a négyes főváltozat béta kiadása már letölthető. Lényegi újítások például a HTML5 támogatás és a hardveres gyorsítás, de akezelőfelület is szembetűnő optimalizáción esett át, olyannyira, hogy most egyes elemeit tekintve már eléggé hasonlít az Opera 10.5-höz és a Chrome-hoz.

 

 

Itt a HTML5, amelyet nagy mértékben támogat az új Firefox, a canvas, audio és video címkék használata (például) biztosított, csakúgy mint a drag & drop illetve a webalkalmazások helyi állománykezelése. Egyelőre a Google WebM videó kódolása használható a böngésző alatt, ami ingyenes és igen hatékony tömörítési lehetőséget biztosít a HTML5 oldalakon megjelenő videók számára. A teljes képernyős videómegjelenítésre és a fejlett videópufferelésre még várnunk kell a Mozilla listája szerint, csakúgy mint a HTML5 űrlapok támogatására.

Megjelenik a Firefox 4-ben az összeomlás elleni védelem, ha egy bedolgozó (plugin) lerobban, akkor csak magát zárja be, a böngésző futhat tovább. A teljes körű WebGL támogatás lehetővé teszi 3D alakzatok, kompozíciók leképezését magában a böngészőben (ez jelenleg még alapértelmezésben tiltott funkció).

Nem tudni egyelőre, hogy mennyire fog tetszeni a törzsközönségnek, de alaposan megújult a kezelőfelület is. "Érdeklődés hiányában" felszámolták a menüsort, ehelyett a bal felső sarokba helyezett Firefox gombból csalogathatjuk elő a különféle parancsokat. Egyetlen közös gombot kapott az újratöltés (reload) és a stop funkció. Valóban sikerült jelentősen megnövelni a hasznos böngészőfelületet, de ez egyelőre csak a Windows változatban tetten érhető, a Mac és Linux kiadásokban még nem.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.