Hirdetés
. Hirdetés

Letölthető a Google operációs rendszerének forráskódja

|

A Google elérhetővé tette a Chrome operációs rendszer (Chrome OS) forráskódját. Az első készülékek, amelyeken az operációs rendszer fut, várhatóan 2010 negyedik negyedévében fognak érkezni, a forráskód azonban már hozzáférhető a Google technológiai partnerei, az open source közösség és a fejlesztők számára.

Hirdetés

Ahogy azt néhány napja a Computerworld Online-on előre jeleztük, menetrend szerint csütörtökön megjelent a Google első operációs rendszere, a Chrome OS.

A rendszer tervezésekor az internetes keresőmotorjával ismertté vált cég a Chrome OS tervezésekor elsődleges szempontként a könnyű használhatóságot és a gyorsaságot helyezte előtérbe. Ennek köszönhetően a rendszer állítólag másodperceken belül betöltődik és csatlakozik a világhálóhoz. Az operációs rendszer a Google 2008-ban debütált internetes böngészőjén, a Chrome-on alapul.

Mindent a felhőbe!

A fejlesztők úgy látták, mivel a felhasználók a gép előtt töltött idő mintegy 90 százalékát egy böngésző segítségével az interneten töltik, miközben online hosztolt alkalmazásokat használnak (például e-mail, irodai alkalmazások, videók stb.), kézenfekvő lenne egy erre optimalizált operációs rendszer létrehozása. A Chrome OS-t ezért a 2008-ban bemutatott Chrome böngésző motorjára építették. Az operációs rendszer gyakorlatilag nem más, mint egy kernel (rendszermag) és maga a böngésző. Az alkalmazások (például Gmail, Docs, YouTube, Twitter stb.) nem a gépen, hanem a felhőben futnak, az adatok a felhőben tárolódnak. A Chrome OS vékonykliensként mindössze hidat képez a felhasználó és a világháló között.

Flexibilis vagy nem?

A Google a gyorsaság, egyszerűség, biztonság jelszavaival jellemezte a Chrome OS-t. Mivel egy minimális operációs rendszerről van szó, a gép gyorsan, állítólag 10 másodpercnél kevesebb idő alatt fel tud állni. Az egyszerűség abban áll, hogy az alkalmazások nem a gépen, hanem a Google szerverein futnak, ami megkíméli a felhasználót a programok és frissítések telepítésétől. A biztonságot a sandbox modell nyújtja, amelyben minden alkalmazás egymástól elkülönítve működik, így csökkenthető a vírusok és az egyéb rosszindulatú programok káros hatása.

?Az utóbbi években az emberek egyre több időt töltöttek az interneten, ahol egyszerre több dolgot is csinálnak. A Chrome OS-sel napjaink igényeire szabott felhasználói élményt kívánunk nyújtani" - mondta el Peresztegi Zoltán, a Google magyarországi üzletfejlesztési igazgatója. ?Az új rendszerrel a számítógép-használat gyorsabb, egyszerűbb és biztonságosabb lesz, mint valaha. Mindazonáltal tisztában vagyunk vele, hogy hosszú út áll még előttünk, ezért a fejlesztés során örömmel fogadjuk az open source fejlesztői közösség segítségét is."

Mindez érdekesen hangzik, azonban számos kérdés felmerült bennünk, amikor megnéztük a Google koncepcióvideóját. Mivel az alkalmazások kizárólag a felhőben futnak, és a Chrome OS csak ezeket tudja kezelni, nem telepíthetjük hagyományos szoftvereinket. Az adataink hollétéről szintén nem lehetünk biztosak, ugyanis a rendszer, úgy tűnik, nem biztosít lehetőséget offline mentésre. Bár a modell nagyfokú flexibilitást biztosít, egyúttal behatárolja azon alkalmazások körét, amelyeket használhatunk, és határozottan a Google platformja felé tereli a felhasználót.

A Google Chrome OS fő jellemzői az internetes cég szerint:

? Gyorsaság - az operációs rendszer pár másodperc alatt képes el- vagy újraindulni, a weblapok és különböző webes alkalmazások pedig zökkenőmentesen és gyorsan töltődnek be és futnak alatta.

? Egyszerűség - az operációs rendszer minden alkalmazást a weben keresztül futtat. Ez azt jelenti, hogy a dokumentumok szerkesztése, a pdf-ek és a képek megtekintése is az interneten történik, a felhasználóknak semmit se kell letölteniük vagy frissíteniük, hogy dolgozhassanak vagy szórakozhassanak.

? Biztonság - mivel az operációs rendszer összes programja online módon fut, minden ablak egy biztonsági ?homokozóban" működik, ami jelentősen megnehezíti a vírusok és rosszindulatú programok dolgát.

A Chrome OS-sel kapcsolatban további információk találhatók a http://googleblog.blogspot.com/ és a http://www.chromium.org weboldalakon.

A Computerworld Online ezenkívül összegyűjtötte a Chrome OS-ről készült legfőbb videókat is egy csokorba. Megnézheti, ha ide kattint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.