Hirdetés
. Hirdetés

Líbia is lekapcsolta az internetet

|

Tegnap délután óta az afrikai országban elérhetetlen a világháló. A bit.ly egyelőre nincs bajban.

Hirdetés

Az egyiptomi példa alapján a líbiai vezetőség is úgy döntött, hogy az országot irányító Moamer Kadhafi elleni tömeges tüntetések miatt korlátozza állampolgárai számára az internetelérést, hogy így akadályozza meg az eseményekkel kapcsolatos szabad információáramlást. Az első korlátozásról pénteken érkeztek a hírek, mikor az afrikai ország lakosai számára elérhetetlenné váltak a közösségi szolgáltatások (például Facebook) és több külföldi híroldal, így például az Aljazeera.net oldala is.

 

 



Később az ország - a Kadhafi legnagyobb fia által vezetett - egyetlen internetszolgáltatója, a Libya Telecom & Technology úgy döntött, hogy teljesen szünetelteti a szolgáltatást, s így az országban elérhetetlenné vált a világháló. A megvonást követően a líbiai diktátor katonái akcióba léptek, s fegyvereiket a hatalomellenes tüntetők ellen fordították. A véres tömegoszlatásokban csak Bengázi városában több mint 200-an haltak meg a híradások szerint. Azaz úgy tűnik, hogy Líbia nem akarta, hogy a teljes internetstoppal Egyiptom sorsára jusson, így csak a tűzparancs kiadásával egy időben kapcsoltatta le az internetet.

Ezt követően vasárnap napközben újra elérhetővé vált az internet, majd estére az amerikai Arbor Networks adatai szerint újra lekapcsolták azt, mikor a fővárosra is átterjedtek a fegyveres összetűzések. Kadhafi ezredes éjjeli beszéde alapján ráadásul egyhamar nem csitulhatnak az országban az indulatok, mivel Líbia vezetője bejelentette: "A központi hatalom nem engedi, hogy Líbia keleti részén egy önálló iszlám állam alakuljon, ennek megfelelően az ország egységének megvédése érdekében minden erőt hajlandóak vagyunk mozgósítani".

Az internet azóta sem érhető el az országban,amely érinti a líbiai legfelsőbb szintű tartományt, a .ly-t, s így a népszerű linkrövidítő szolgáltatást, a bit.ly-t is. John Borthwick a szolgáltatás vezérigazgatójának elmondása alapján egyelőre még nincs ok az aggodalomra. "A .ly címek csak az öt .ly névszerver leállásával válhatnak elérhetetlenné. Ez nem forog veszélyben, mivel az ország tartományát kiszolgáló szerverek közül csak kettő van Líbiában, másik kettő Oregonban, egy pedig Hollandiában van elhelyezve" - mondta a bit.ly vezetője. Ezzel együtt, ha a líbiai internetmegvonás elhúzódik, akkor idővel a linkrövidítő szolgáltatás léte is veszélybe kerülhet.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.