Hirdetés
. Hirdetés

Linux 3.0

|

Torvalds szerint nem akkora durranás, de azért fontos fejlesztések kaptak helyet benne.

Hirdetés

 

linus torvalds linux 3.0
linus torvalds linux 3.0

Jobb Xen és a BTRFS file-rendszer támogatása, valamint új veziójelölés jellemzi a nyíltforrású platformot. Erről maga Linus Torvalds, a pingvines operációs rendszer atyja tájékoztatta a nyilvánosságot. A skandináv származású programozózseni azonban a verziószámugrás ellenére azt állítja, hogy csupán rutinfrissítésről van szó, a 3.0 csak egy szám a verziók sorában.

"Természetesen most is változott a driverek kétharmada, és számos hibajavítást is tartalmaz, de semmi áttörőre, speciális új funkciókra nem kell számítani" - írta Torvalds a Linux Kernel levelezőlistáján. Az új változat egyébként július 19-én már majdnem megjelent, ám akkor, az utolsó pillanatban felfedeztek benne egy jelentős hibát, aminek javítása, tesztelése késleltette a kiadást.

Az elmúlt nyolc évben a Linuxon dolgozó önkétes fejlesztők a 2.6-os rendszermagot "simogatták". Ennek utolsó (stabil) verziója volt a 2.6.39.3-as, melyet azért követett a mostani, 3.0-s változat, hogy ezzel tisztelegjenek az operációs rendszer idén esedékes 20. születésnapja előtt. No és azért, mert a sorozatos frissítések miatt már nagyon elszaladt az alsorszámozás, így a 2.6 többé már nem hordozta magán az aktualitás jelzőjét, árulta el Jonathan Corbet, a Linux Weekly News szerkesztője, aki egyébként a kernel fejlesztésében szintén érintett.

Ugyanakkor nézőpont kérdése, mennyire vesszük jelentősnek a most bemutatkozó fejlesztéseket. Torvalds szerint ugyan semmi egetverőre nem szabad számítani, a virtualizáció és a file-rendszert érintő változások a vállalati szféra számára fontos és hasznos előrelépést jelentenek. Ez a kernel képes először natívan Dom0 jogosultságot biztosítani Xen hypervisornak, a korábbi kiadások ezt csak patch-csel tudták. Ezáltal a Xen hypervisor elsődleges rétegként futhat a számítógépen, amivel javul a vendég (guest) operációs rendszerek teljesítménye.

A virtualizációs technika frissítésére egyébként már régóta vártak, közölte Corbet, ahogy a BTRFS (B-tree file-system) fejlettebb támogatására is. Az új, egyébként még mindig komoly fejlesztések elé néző, tárolórendszer-barát file-rendszer azért csak most jelent meg, mert a Linux fejlesztői nagy gondot fordítanak a hibamentes működésre. Ha nem tökéletes az implementálás, a felhasználó adatot veszthet, amit nem engedhetünk meg, ismertette nézőpontját Corbet, aki azt is megjegyezte, hogy az EXT4 file-rendszert szintén érték kisebb változások.

Emellett az UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) ismert hibáit javították, illetve a BIOS-t lecserélni hivatott megoldással kapcsolatban is történt előrelépés. Javították a hálózatkezelést, bemutatkozik a just-in-time fordító, mellyel az alkalmazások csak a számukra releváns hálózati csomagokat kapják meg. Ezzel akár 50 nanoszekundumnyi idő is megtakarítható csomagonként, ami összességében érezhetően gördülékenyebbé teheti a hálózati adatforgalmat. A vezetékmentes csatlakozást használók pedig a WoWLAN (Wake on Wireless LAN) kernelmodulnak örülhetnek.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.