Hirdetés
. Hirdetés

Linuxos rendszerek futnak a hazai szuperszámítógépeken

|

A világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit bemutató Top 500 listán túlnyomó részben ( 500-ból 459-szer ) Linux alapú megoldások szerepelnek. A nemzetközi trendekhez hasonlóan az idén tavasszal átadott pécsi és debreceni szuperszámítógépek is ezeken az alapokon működnek.

Hirdetés

A gépeken a Novell SUSE Linux Enterprise Server 11-es kiadása fut. A megoldás minden olyan fontos szabványt támogat, amelyhez a nagy sebességű memória és diszkkezeléshez szükséges.

„Eddigi tapasztalataink kedvezőek: a benchmark tesztek során, a gépeken apróbb konfigurálás és finomhangolás után az előírtnak megfelelő eredményeket mértünk"- mondta dr. Stefán Péter, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet alkalmazásfejlesztési és üzemeltetési osztályvezetője.

Felhasználási területek


A Linux alapokon futó szuperszámítógépeket általános kutatói célra használják a különböző tématerületekkel foglalkozó, tudományos szimulációkat végző tudósok. A szuperszámítógépek nyújtotta lehetőségeket többek között a kémia, a fizika, a rákkutatás, a gyógyszerkutatás és a csillagászat területein veszik igénybe. A tudományos szimulációk jelentős mértékben elősegítik és hatékonyabbá teszik a különféle kutatásokat. Például egy gyógyszer-hatóanyag szimuláció szignifikánsan csökkenti a laboratóriumi költségeket, és növeli a kutatás eredményességét.

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet emellett több európai projektben is részt vesz. A GEANT projekt elsősorban az adathálózati hátteret teremti meg a kutatás-fejlesztési célú, elosztott számítástechnikai kezdeményezéseknek. A szervezet hozzájárulásával működő PRACE projekt az európai erőforrás-hálózatok fejlesztését koordinálja magasabb szinten. A NIIF továbbá tagja az európai grid szervezetnek, az EGI-nek, valamint részt vesz a szuperszámítógépek felhasználását jelentősen egyszerűsítő grid köztesréteg fejlesztéssel foglalkozó projektekben, mint például a European Middleware Initiative kezdeményezésben.

 

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.