Hirdetés
. Hirdetés

Lopással vádolják a Microsoftot

|

Kínai leányvállalatuk egy meglévő mikroblog oldalhoz kísértetiesen hasonló szolgáltatást indított.

Hirdetés

Egy kis ázsiai startup cég, a Plurk mikroblog-szolgáltatás fejlesztője blogjában hevesen nekiment a Microsoftnak, mivel szerintük a világ egyik legnagyobb szoftvercége ellopta az oldaluk kódját és annak design elemeit. A 2009 novemberében indult club.msn.cn ugyanis kísértetiesen hasonlít a Plurk oldalára, sőt a - blogbejegyzés alapján - a két szolgáltatás kódja 80 százalékban megegyezik.

 

 

plurk-msn.png


"Meg kell, hogy mondjam teljesen sokkolt minket, amikor először láttuk a Microsoft kozmetikázott Plurk oldalát. A filter mezőn át, a hangulatjegyekig, a szövegek elhelyezésén és a Karma pontrendszeren keresztül az eszköztámogatásig és az új felhasználó okításáig minden szinte teljesen azonos a Plurk jogvédett oldalához. Egy szó, mint száz, a Microsoft kínai leányvállalata ellopta a szolgáltatásunkat" - írják a kis cég fejlesztői, akik tajvani bloggerektől értesültek a kínai MSN oldal elindulásáról.

Bejegyzésükben később több példát is hoznak a kódazonosságra. Habár csak részleteket emeletek ki, az jól látható, hogy néhány változó nevétől eltekintve a két forráskód közel azonos. S a Plurk készítőinek a vádjait támasztja alá, hogy nehezen elképzelhető, hogy két programozó ugyanolyan sorrendben deklarálja például a változókat. Vagyis első blikkre igaza lehet a kis cégnek.

 

 

 

plurk-kod.png


Ráadásul a Microsoft reakciója is erre enged következtetni, hiszen a blogbejegyzés után nem sokkal elérhetetlenné vált az MSN kínai mikroblog-szolgáltatása. A Seattle Post-Intelligencer kérdésére pedig a redmondi szoftvercég szóvivője elmondta, hogy teljes mértékben tiszteletben tartják a szerzői jogokat és vizsgálatot indítottak az ügyben, ami az időeltolódás miatt hamarosan megkezdődik. S ha a vádak végül beigazolódnak, akkor elképzelhető, hogy fejek fognak hullani a Microsoft kínai leányvállalatánál.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.