Hirdetés
. Hirdetés

Lótusz-szimfónia a felhőben

|

Az IBM a felhőben is elérhetővé teszi irodai alkalmazáscsomagját, versenybe szállva a Google, a Microsoft, az Oracle és mások hasonló szolgáltatásával.

Hirdetés

Az IBM fejlesztői jelenleg dolgoznak a Lotus Symphony hostolt változatán, amely a vállalat LotusLive vállalati szolgáltatásainak palettáját gazdagítva várhatóan 2011 második felétől kínálja majd a szövegszerkesztő, táblázatkezelő és prezentációkészítő alkalmazások online változatát.

Az IBM Lotus Symphony hostolt változata emellett az együttműködést és csoportmunkát segítő, új funkciókkal is gyarapodni fog. A dokumentumokat például egyszerre több felhasználó is szerkesztheti majd a felhőben, azokat megjegyzésekkel láthatja el, és a szolgáltatás mindehhez verziókövetést is biztosítani fog.

A hostolt verzió - az OpenOffice kódra épülő, nyílt forráskódú Lotus Symphony gépre telepített változatától eltérő módon - nem lesz ingyenes, hanem az IBM LotusLive szolgáltatásának részeként, fizetős opcióként jelenik meg a vállalatok számára.

A Lotus Symphony felhőben elérhető változata alighanem újabb lendületet ad majd a web alapú irodai alkalmazáscsomagok arénájában zajló, egyre keményebb versenynek. Az Oracle például decemberben csatlakozott ehhez a mezőnyhöz saját, hostolt irodai alkalmazáscsomagjával, a Cloud Office-szal, amely szintén az OpenOffice-ra épül. A Microsoft pedig arra készül, hogy - a lakosságnak kínált, korlátozott funkcionalitású Office Web Alkalmazások után - irodai alkalmazáscsomagját a vállalati fókuszú BPOS (Business Productivity Online Suite) részévé teszi. Információink szerint az Office 365 bejelentésére még az év első felében sor kerül.

A Lotus Symphony hostolt változatát az IBM jelenleg zajló Lotusphere konferenciáján jelentette be Orlandóban. A vállalat ugyanitt mutatta be a közösségi oldalak és az üzleti alkalmazások összekapcsolására szolgáló Social Business Framework fejlesztőeszközét, és a továbbiakban a Lotus Notes üzenetkezelő rendszerhez készült új mobil kliensek debütálása is várható.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.