Hirdetés
. Hirdetés

Ma már a legvékonyabb pénztárca a nyerő!

|

A mobilfizetés mostanában az egyik legjobban hangzó hívó szó a hírekben. Tény, hogy a bankkártyák óta nem történt ennyire előremutató változás a pénzvilágban. A mobilfizetést támogató NFC-képes eszközök térnyerésével együtt a fizetési mód rohamos elterjedése is várható.

Hirdetés

Annak idején óriási fejlődésnek számított, hogy a bankjegyek és érmék helyett néhány plasztikkártya kerülhetett a tárcánkba. Most pedig már egy kártya, karóra vagy épp saját okostelefonunk áll rendelkezésre fizetőeszközként, amelyet a terminál előtt elhúzva, fizethetünk a megvásárolt áruért vagy szolgáltatásért. Ennek köszönhetően elfelejthetjük a bankkártyáinkat, a zsebünkben csörgő aprópénzt, ráadásul nem kell többé idegen eszközökön megadnunk PIN-kódunkat, hanem saját készülékeinken kezelhetjük titkos adatainkat.

A mobilfizetés elterjedésének eddig az volt az egyik akadálya, hogy nem voltak széles körben elérhetők azok az eszközök, amelyek alkalmasak lettek volna erre a funkcióra. Azonban az NFC-képes eszközök, intelligens kártyák és telefonok rohamos térnyerésével együtt a mobilfizetés ugrásszerű növekedése is várható. Világszinten erre az évre már 200 millió NFC-képes mobil forgalomba helyezését jósolják, jövőre pedig ez a szám akár már a 300 milliós nagyságrendet is elérheti. Ezek után már nem az lesz a kérdés, hogy a mobilfizetésnek van-e létjogosultsága, hanem, hogy hogyan tudjuk kihasználni az NFC-technológia kínálta lehetőségeket.

Lassan elérkezik az az idő, amikor már nem csak filmekben láthatunk olyan kompakt megoldásokat, amelyek szinte minden tevékenységünkben, egy személyben támogatnak reggeltől estig. A technológiai feltétele már adott annak, hogy egy integrált rendszer egyetlen eszközbe – például egy intelligens kártyába vagy telefonba – sűrítsen többtucatnyi olyan funkciót, amelyeket ma még javarészt külön-külön használunk.

Mit is jelenthet ez a mindennapokban? Intelligens kártyánkat vagy NFC-telefonunkat munkába menet buszjegyként vagy bérletként használhatjuk a tömegközlekedési eszközökön, ha pedig autóval járunk a munkahelyünkre, a parkoló sorompóját nyithatjuk velük. Az irodaház beléptető rendszeréhez szintén nem szükséges külön kártya, a multifunkciós segédet az érzékelőhöz érintve máris szabad az utunk befelé. Sőt – jelszó helyett – a laptophoz, asztali számítógéphez is annak segítségével férhetünk hozzá.

Ebédidőben sem kell a pénztárcával bajlódnunk, ha az irodaház ebédlőjében is támogatják az NFC-technológiát használó eszközt, hiszen az az étkezési utalványok kezelésére is képes. Hazafelé menet pedig a rendszert bevezető benzinkútnál vagy közértben a zsebünkben lapuló kisokosra gyűjthetjük a hűségpontjainkat is. Az intelligens kártyákat illetően pedig feltétlenül meg kell említenünk: technológiailag alkalmasak arra is, hogy akár adószámunkat vagy társadalombiztosítási tagságunkat igazoló adataink is felkerüljenek rá.

A biztonság kérdése mellett sem mehetünk el szó nélkül a téma kapcsán. Az alapvetően NFC-technológiát használók biztonságát több védelmi megoldás is garantálja. Az egyes felhasználáshoz kötődő információkhoz csak a jogosult elfogadók férhetnek hozzá (az illetéktelenektől titkosítás védi őket), a digitális tartalmak, adatok – például szolgáltatás kérése, fizetési jóváhagyás, számla – hitelességéről pedig PKI-elektronikus aláírás gondoskodhat.

Mit nyerhetünk tehát az NFC-technológia széles körű elterjedésével? A pénztárcánkból kikerülhet az összes bankkártya, hűségpontokat és kuponokat gyűjtő lapka, belépőkártya, buszjegy, bérlet, ebédjegy –, úgy érezhetjük, mintha a vastag kártyapakliból minden lapot kidobnánk, és egyetlen Jokerrel játszanánk.


A témáról bővebben a Computerworld 2012. július 25-én megjelenő legfrissebb számában olvashat!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.