Hirdetés
. Hirdetés

Magától frissít majd a Firefox 4

|

A Firefox 4 a böngésző kiegészítőit automatikusan, felhasználói beavatkozás nélkül lesz képes frissíteni.

Hirdetés

A Google azzal, hogy a Chrome böngészőjéhez egy olyan frissítési mechanizmust dolgozott ki, amely felhasználói beavatkozás nélkül, a háttérben működik, elgondolkodtatta a többi szoftverfejlesztő céget a megoldás szélesebb körű alkalmazásával kapcsolatban. Természetesen ennek, a végletekig automatizált módszernek is megvannak a maga előnyei és hátrányai.

 

 



Az előnyök közé sorolandó, hogy emberi közreműködés hiányában a biztonsági frissítések gyorsan felkerülhetnek a számítógépekre, ezáltal a biztonsági rések befoltozása jelentősen hatékonyabbá válik. Például a Chrome verzióváltásai az esetek többségében két héten belül lezajlanak, ami a többi böngészőhöz képest jelentősen gyorsabb frissítést jelent. További előny, hogy a felhasználók mindebből semmit sem vesznek észre, azaz a megoldás meglehetősen kényelmes. Ugyanakkor hátrányként jelentkezik, hogy azok a felhasználók, rendszergazdák, biztonsági szakemberek, stb., akik szeretnék tudni, hogy a számítógépeiken mi történik, és befolyásolni kívánják a verzióváltásokat, nincs lehetőségük a közbeavatkozásra. Emellett az új verziók tesztelésére, az esetleges kompatibilitási problémák feltérképezésére sincs igazán hatékony módszer.

A Mozilla az év során a Firefox kapcsán többször felvetette a felhasználói beavatkozás nélkül működő frissítési mechanizmus bevezetését, de eddig mindig meghátrált. Pedig az eddig felmerült megoldási javaslatok mindegyike előírta, hogy ennek az automatizált verzióváltásnak mindenképpen kikapcsolhatónak kell lennie. Augusztusban a Mozilla még úgy nyilatkozott, hogy a Firefox 4 a Chrome-hoz hasonlóan tartalmazni fog háttérben működő frissítési technológiát, azonban egy hónappal később ezt a tervet már kockázatosnak ítélte. Aztán a múlt héten azt nyilatkozta a szervezet, hogy még nem született döntés az alkalmazott frissítési módszer tekintetében. A legutóbbi hírek szerint pedig a Firefox 4 a kiegészítők esetében fogja lehetővé tenni a teljesen háttérben futó patch-telepítést. Ez a lehetőség minden egyes plug-in kapcsán szabályozható, azaz szabadon ki- és bekapcsolható lesz.

Jenny Boriss, Firefox egyik tervezője a böngésző-kiegészítők automatikus frissítésével kapcsolatban megjelent híreket megerősítette. Ugyanakkor az is valószínűsíthető, hogy ha a Firefox 4 valóban támogatni fogja ezt a technikát, akkor a kiegészítők fejlesztőinek is módosítaniuk kell a kódjaikon. Ennek oka, hogy a Mozilla úgy szeretné megvalósítani a háttérben zajló frissítéseket, hogy azok miatt a böngészőt ne kelljen újraindítani.

A hír testvéroldalunkon, a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.