Hirdetés
. Hirdetés

Magyar válasz a Microsoft érintőképernyőjére

|

Úgy tűnik, 2007 az érintőképernyős megoldások éve lesz: az Apple iPhone és a Microsoft Surface bejelentése után már kész a magyar fejlesztésű megoldás is.

Hirdetés

Az Apple iPhone divatot csinált a mobiltelefonok területén, és sajátos klónjai (például az LG Prada) mellett már riválisai is akadnak, elég a nemrég bemutatott HTC Touch készülékre gondolni, amelyről maguk a gombok is teljes egészében lemaradtak. A Microsoft ennél is merészebbet gondolt, és bemutatta a dohányzóasztal külsejű, hatalmas érintőképernyővel rendelkező Surface-t, amelyet egyenesen a jövő otthoni számítógépének nevezett. Egyébként a korábban Milan néven futó projekt eredményét nemrég maga Bill Gates mutatta be, ennek felvétele korábbi beszámolónkban tekinthető meg.

2007 júniusban Magyarországon elsőként a Mobilia-artica állított elő a multitouch technológiát felvonultató eszközt. Ennek működése az FTIR elven (Frustrated Total Internal Reflection) és a számítógépes képfeldolgozáson alapul. A fejlesztések igénye a vizuális kommunikáció emberre gyakorolt hatására és annak gyors és egyszerű feldolgozására épül, az elképzelés lényege pedig az az alapvetés, hogy a képi információ sokszor sokkal gazdagabb tartalommal rendelkezik, mint szöveges megfelelője, és általában tovább is emlékszünk rá.

mt01.jpg

A Mobilia-artica formatervezők által vezetett belsőépítészeti vállalkozás, amelynek egyik fejlesztési ága az egyedi elképzelések kereskedelmi megjelenítésének és az ahhoz szükséges installációs környezet biztosításának megoldásain dolgozik. Az új multitouch eszköz felhasználható például egy étteremben, ahol segítségével magán az asztalon tekintő meg az étlap, vagy akár az is lehetővé válik, hogy telefonszámunkat az ujjunkkal írjuk ki a bárpultra a mellettünk ülőnek.

mt03.jpg

Az új felhasználói felület alkalmazása persze ennél messzebbre mutat, hiszen az egyszemélyes munkabázisok helyett csoportos munkát is lehetővé tesz, aktív együttműködést téve lehetővé munkatársak között: egyszerre többen tudnak egy alkalmazáson dolgozni, kihasználva a multitouch technológia előnyeit.

A technológiát és magát az eszközt természetesen közelebbről is szemügyre vesszük majd, és részletes beszámolót közlünk a fejlesztésről.

mt05.jpg

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.