Hirdetés
. Hirdetés

Már a Google felhőjébe is beköltözhetünk

|

Az Amazon mellett immár a Google is bérbe adja infrastruktúráját. A Computing Engine megjelenésével megindulhat az árverseny.

Hirdetés

A múlt heti I/O konferencián nem csak a Nexus 7 tört borsot az Amazon, és azzal együtt Jeff Bezos orra alá, a Google ugyanis bejelentette a saját IaaS (infrastruktúra, mint szolgáltatás) megoldását, amely az Amazon EC2-nek állít direkt konkurenciát. A Computing Engine megjelenésével ugyanis a világ fejlesztői és startup cégei kritikus, nagy erőforrásigényű szolgáltatásaikat immár a keresőcég felhőjében is elhelyezhetik, ott ahol egyébként a GMail, a Google Maps vagy éppen a Google+ is fut.

 



A megoldás a piacvezető Amazon Web Services számára, valamint néhány kisebb szereplőnek - Rackspace, SoftLayer, Hosting.com stb. - állít direkt konkurenciát, illetve a Microsoft által kínál Windows Azure-ról sem szabad megfeledkezni, amit immár a nyílt forráskódú kliensek futtatására is felkészítettek. Ennek ellenére az Azure még mindig inkább PaaS (platform, mint szolgáltatás) megoldás, mint IaaS.

Az App Engine révén a Google egyébként már rendelkezett PaaS ajánlattal a fejlesztők számára, amely mellett a Cloud Storage, valamint a BigQuery szolgáltatásuk is elérhető volt. Ennek ellenére a startup cégek már egy ideje várták a Microsoft és a Google IaaS megoldását, amely területre elsőként Larry Page cége merészkedett be, ám idővel vélhetően az Azure is felnő majd a feladathoz. A két cég ugyanis rendelkezik számos adatközponttal a világ minden táját, pont úgy mint az Amazon, akinek várhatóan egyre erősebb konkurenciát fog jelenteni a két szoftveróriás. A Computing Engine ennek megfelelően azt ígéri, hogy 50 százalékkal képes csökkenteni a havonta esedékes előfizetési díjat a riválisokhoz képest. Persze a rendelkezésre állás terén is várhatóak összecsapások, ehhez elég az Amazon EC2, és azzal együtt az Instagram hétvégi leállására gondolni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.