Hirdetés
. Hirdetés

Már kapható az Intel Core 2 Duo processzora

|

Az Intel tegnap piacra dobta Core 2 Duo processzorcsaládjának első darabjait. A tízféle új egység tovább növeli a rivális AMD-re nehezedő nyomást.

Hirdetés

A Core 2 Duo processzorok kibocsátásának jelentőségét a szakemberek a Pentium sorozat 1993-as útnak indításához hasonlítják. Nemcsak technológiai előrelépésről van szó, hanem remek időzítésről is: az Intel vezetői az elmúlt negyedévekben mintha ölbe tett kézzel figyelték volna az AMD előretörését. A vállalat számára legfőbb ideje volt a hatásos válaszlépés megtételének a további piacvesztés megelőzése és a korábbi megkérdőjelezhetetlen vezető szerep visszaszerzése érdekében.

A tízféle új processzor a korábbi modelleknél lényegesen jobb teljesítménnyel és kisebb energiafogyasztással kecsegteti a felhasználókat. Öt laptopokba való és öt asztali gépekhez készült chipről van szó, ide értve a megszállott játékosoknak tervezett Core 2 Extreme modellt is. Az egységek ára igen változatos, az 1,86 GHz-es Core 2 Duo E6300 183 dollárba, míg például a 2,93 GHz-es Core 2 Extreme X6800 999 dollárba kerül. A mobilchipek ára egyelőre nem ismert.

A Core 2 Duo és a Core 2 Extreme mikroarchitektúrája véglegesen sűllyesztőbe küldi a Pentium 4-esek NetBurst felépítését. A korábban Conroe és Merom munkanéven is futó egységek a kereskedők véleménye szerint igen jó ár-érték arányt kínálnak, és könnyen népszerűvé válnak majd a piacon. Az új chipek noha alacsonyabb órajellel dolgoznak, mégis hatékonyabbak elődeiknél, mert adott idő alatt több művelet elvégzésére képesek. Az órajel csökkentése az energiafelvételre is kihat, a Core 2 Duo 65 wattos étvágya lényegesen kisebb a Pentium 4-esek 95 vagy a Pentium D 130 wattjánál.

Noha az intel már megkezdte a processzorok szállítását a számítógépgyártók felé, az egyéni felhasználók csak a jövő héten találkozhatnak az új chipekkel a boltokban. Az Intel szerint augusztus elején már vásárolhatunk Core 2 Duóval szerelt asztali konfigurációkat, és a laptopokra is csak a hónap végéig kell várnunk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.