Hirdetés
. Hirdetés

Már működik a mobiltévé műsorsugárzás Japánban

|

Szombaton hivatalosan is beindult az első digitális televíziós műsorsugárzás mobiltelefonokra Japánban.

Hirdetés

A szolgáltatás neve "one-seg", és több, földi sugárzású helyi tévécsatorna adását is tartalmazza, és teljesen ingyenesen érhető el. A sugárzás egy időben több régióban is megkezdődött, Tokióban például máris legalább hét csatorna nézhető.

A sugárzás Japán digitális TV szolgáltatásának részeként működik, amely minden egyes tévécsatornát 13 különböző szegmensre oszt. Ebből 12 hagyományos MPEG-2 kódolású, magas minőségű videó adatfolyamként kerül sugárzásra HDTV-kre, míg a tizenharmadik szegmens MPEG-4 kódolással mobiltelefonokra optimalizált adatfolyam. Ez utóbbi 320x240 pixel felbontású képet sugároz.

Az adás további információkat is tartalmazhat például az aktuális, vagy a soron következő műsorokról, teletext szerűen. Ezt azonban kiegészíthetik a Japan Broadcasting vállalat által nyújtott hírek, időjárás-jelentés, és már tervezés alatt állnak interaktív tartalmak is. A hírszolgáltatást már így is nagyjából hatezer aktív előfizető élvezi, elsősorban más sugárzási felületeken. A statisztikák szerint egyelőre azonban kevesen tudnak a one-segről. A megkérdezettek többsége a mobiltévé lassúságát említették negatívumként. A leginkább "menő" tartalmak mobilos környezetben inkább az időjárás-jelentés, és a zene.

A szolgáltatást támogató mobiltelefonok már a japán piacon vannak, és a jövőben a számuk folyamatosan növekszik majd. Dél-Korea után Japán a második olyan ország, ahol hivatalosan is működik már a digitális mobiltévé sugárzás. Dél-Koreában már 2005. decembere óta érhető el a szolgáltatás.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.