Hirdetés
. Hirdetés

Már szállítják az új Opteronokat

|

Az AMD elérhetővé tette két új, 3 gigahertzes dual-core Opteron processzorát a szervergyártók számára.

Hirdetés

Patrick Patla, az AMD Opteron-vonaláért felelős marketingigazgatója szerint az Opteron 2222 SE chip 2 processzoros, a 8222 SEpedig 8 processzoros szerverekhez készült, a szállítás és a gyártás teljes gőzzel történő beindítását pedig május elejére tervezik. Az új chipek hasonlóak az AMD jelenlegi legerősebb kétmagos modelljeihez, a különbség köztük annyi, hogy 2,8 gigahertz helyett 3 gigahertzen üzemelnek. Lehet, hogy sokkal gyorsabb kétmagos Opteronokkal már nem is találkozhatunk, hiszen a vállalat előzetes tervei szerint nemsokára esedékessé válik a négymagos Barcelona kódnevű processzorok érkezése. Egyelőre úgy tűnik, hogy a negyedik negyedévben jelenik meg az utolsó, 3,2 gigahertzes kétmagos modell.

Az AMD egyelőre nem közölte, kinek szállítja majd legújabb egységeit, ám valószínű, hogy a jelenleg is Opteron-alapú szervereket gyártó cégek, vagyis a Dell, a Gateway, a Hewlett-Packard és a Rackable Systems kínálatában egyaránt felbukkannak majd. A rivális Intel egyébként még 2007 során szintén 3 gigahertz fölé kívánja emelni kétmagos chipjeinek órajelét, a 45 nanométeres gyártástechnológiára és az új Penryn architektúrára építve azokat. Összehasonlításképpen: a Barcelona lesz az AMD első szerverprocesszora, amely a 90 nanométeres tranzisztorméret alá megy.

Ettől függetlenül az AMD szerint az új Opteronok több összehasonlító teszt során is megverték az Intel aktuálisan leggyorsabb Woodcrest processzorait. Az Intel szóvivője, Christine Dotts erre a bejelentésre egy szóban reagált: "ostobaság". Dotts egyrészt megkérdőjelezte a tesztek hitelességét, másrészt elmondta, hogy aki gyorsabb szervereket akar, az ugyanannyiért megvásárolhatja novemberben kiadott Clovertown négymagos Xeon processzorokat, mint amennyibe az új Opteronok kerülnek. Az AMD részéről Patrick Patla válaszában arról beszélt, hogy a piacon jelenleg elsöprő többségben vannak a kétmagos processzorok, így ezekről szólva teljesen értelmetlen a négymagos modelleket elegetni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.