Hirdetés
. Hirdetés

MasterCard Mobile és társai

|

Előbb-utóbb a bankkártyák kikerülhetnek a tárcából. A tranzakciókhoz elég egy okostelefon, a POS-terminálokat QR-kódok helyettesíthetik. A Cellum szolgáltatásai nemzetközi szinten terjednek.

Hirdetés

Lehet, hogy az NFC-technológia bevezetése túl költséges ahhoz, hogy széles körben elterjedjen? Elképzelhető, hiszen tény, hogy az évek óta várt boom mintha nem akarna megérkezni. Úgy tűnik, a kereskedők nem szívesen ruháznak be az NFC-t támogató eszközökbe, amíg a fogyasztók körében nem terjed el a technológia. Viszont a tapasztalatok azt mutatják, hogy a mobilgyártók sem látják el automatikusan NFC-modullal mobiltelefonjaikat mindaddig, amíg hiányzik a széles körű fogadóoldal. Minden bizonnyal nem véletlen, hogy az iPhone 5-be sem került be gyárilag az NFC-technológia.

A Cellum szakértői szerint a beruházásigényes NFC helyett az annál olcsóbb, komplex okostelefon-alkalmazások jelenthetik a mobilfizetés jövőjét. Lényegük, hogy a tranzakció a mobileszközön lévő alkalmazáson keresztül bonyolódik. A felhasználónak nem kell a bankkártya-adatokat megadnia, így elkerülhető az adatlopás veszélye, ráadásul egyszerűbbé és kényelmesebbé válik a fizetés. Ilyen alkalmazás például a Cellum technológiájára épülő MasterCard Mobile, amit már több mint 80 ezer felhasználó telepített telefonjára – mutatott rá Kóka János, a nemzetközi porondon is terjeszkedő Cellum vezérigazgatója.

Az applikáció, amely jelenleg az Android, az iOS és a Windows Phone operációs rendszert támogatja, több mint 200 helyen használható, például számlabefizetésre, telefon- és taxikártya feltöltésére, webes vásárlása, vagy QR kód szkennelésével fizetésre, adományozásra. A MasterCard Mobile több mint egy éve érhető el Magyarországon. Rövidesen megjelenik a MasterCard Mobile 1.4 verziója, amellyel már az E.ON-számlákat is ki lehet fizetni. Természetesen minden mobilfizetési megoldásnál kulcskérdés a biztonság. Figyelemre méltó, hogy a MasterCard Mobile esetében ezideig egyetlen bankkártya-visszaélés vagy adatlopás sem történt. Ez kétségtelenül a Cellum technológiáját dicséri (a technológia rendkívül szigorú biztonsági auditon esett át, aminek a végén úgynevezett PCI-DSS minősítést kapott). A bankkártya-adatok felét a szerver, felét az okostelefon tárolja. Az egyesítéshez szükség van a felhasználó által megadott PIN-kódra.

Míg a különféle szolgáltatói számlákat már Magyarországon is be lehet fizetni okostelefonról, addig a mobiltelefonok közötti direkt pénzátutalás lehetősége itthon még nem adott. Inotay Balázs, a Cellum stratégiai igazgatója szerint mindkét megoldás elterjedésének legfőbb hajtóerejét a kényelmi szempontok jelentik.

Hirdetés

A világon számos mobilfiizetési rendszer versenyez egymással. A Cellum olyan biztonságos mobilfizetési gateway-t biztosít, amely minden irányban szabványos interfészeket ad, és ezáltal kiegészíti, befogadja az egyéb technológiákat is. Ha egy szervezet leteszi a voksát a Cellum mobilfizetési technológiája mellett, a rendszer 4 hónap alatt bevezethető.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.