Hirdetés
. Hirdetés

Meddig tart még a chiphiány, és mit remélhet az ipar?

|

A chipgyártó cégek rekordszintű keresletről számolnak be a szűkülő kínálat közepette. A chiphiány pedig akár 2023-ig is elhúzódhat. Miért nem látták ezt előre?

Hirdetés

A chipipar állandó küzdelmet folytat a kereslet előrejelzésével kapcsolatban, a rendelkezésre álló egyre több gazdasági adat ellenére. Több mint két évtizede a fellendülés és visszaesés ciklusainak ugyanaz a mintája ismétlődik, négy-öt év különbséggel. És minden alkalommal, amikor ez megtörtént, a chipgyártók megfogadták, hogy legközelebb már sokkal pontosabbak lesznek az előrejelzéseik. És minden egyes alkalommal, amikor ez nem sikerült, azt mondták, hogy legközelebb majd jól fogják csinálni. És ez a hagyomány a mai napig tart.

Ami elgondolkodtató: Mennyire súlyos a chiphiány, amiről hallunk? És meddig fog tartani? És bízhatunk-e a hosszútávú hiányra vonatkozó előrejelzésekben?

Hirdetés

Mert ha több évtizedes távlatból tekintünk vissza a chipiparra, azt mondanánk, hogy valószínűleg ugyanazt fogjuk látni, mint amit az iparban mindig is láttunk: a kereslet hirtelen növekedését ugyanolyan hirtelen csökkenés követi: forog a klasszikus fellendülés és visszaesés forgatókönyve.

Például: Éppen tavaly tette közzé a Félvezetőipari Szövetség (SIA) a 2020-as év közepére vonatkozó jelentését, és az borús volt. "A 2018-as 468,8 milliárd dolláros rekordértékesítés után 2019-ben a globális értékesítés 12 százalékkal 412,3 milliárd dollárra csökkent". Az SIA szerint a 2020-as eladásokat negatívan befolyásolja majd a COVID-19 világjárvány, 2021-re pedig szerény bevételnövekedést jósoltak akkor.

A chippiac azonban idén újra felpörgött, és semmi alulbecslés nincs abban, hogy a chipek bevételei havi szinten 26 százalékkal vagy annál nagyobb mértékben nőnek az előző évhez képest. A félvezetőipar most pedig hosszan tartó chiphiányt jósol, aminek eredményeként a chipbevételek 2021-ben - 2022-ig terjedő időszakban - fellendülnek.

Ez az előrejelzés azonban valószínűleg ugyanolyan megbízhatatlan, mint a korábbiak, és ennek oka az, hogy hihetetlenül nehéz kiszámítani a valódi chipkeresletet.

A hiány idején ez még nehezebb, mivel a vevők dupla és tripla rendeléseket adnak le, és minden lehetséges eszközzel próbálnak készleteket felhalmozi. Ez egy bizonyos szintű hamis keresletet hoz létre, amely eltűnik, amint a gyártás jobban beindul. 

Ez nagy probléma a chipgyártók számára, mert a chipek gyártása legalább 6 hónapig tart, és ha egyszer elkezdték, nem lehet abbahagyni. A chipgyártó üzemeket pedig közel teljes kapacitással kell működtetni, különben a működési költségek fenntarthatatlanok.

A chipgyártó üzemeknek pedig masszívan ki kell használniuk a méretarányokat: a legnagyobb ostyaméretek és a legkisebb chipek jellemzői tekintetében a mai korszerű gyárak közül egyetlen egy is képes hatalmas mennyiség előállítására, ami meghaladja a gyárak régebbi generációit. A chipipar gazdaságossága megköveteli, hogy a chipgyártó üzemek folyamatosan, közel teljes kapacitással termeljenek. Nem lehet lelassítani a gyártósorokat azért, mert a kereslet csökkent. Folyamatosan gyártani kell. A chipgyártó vállalatok csak úgy csökkenthetik a termelést, ha nem építenek újabb, több milliárd dolláros gyárat.

És ezért van ismét chiphiány. A chipgyártó vállalatoknak pontosan kell időzíteniük a beruházásaikat, mert a gigantikus tőkebefektetést a lehető leggyorsabban munkába kell állítani. A vállalatok leállíthatják a gyárépítést, és később folytathatják, de nem állíthatják le a termelést, ha már működik.

És minden új gyár jóval nagyobb mennyiségű chipet gyárt, mint a korábbi gyárgenerációk. A termelékenység több mint 60 éve a Moore-törvény sebességével fejlődik.

A chipipar pedig folyamatosan téved az előrejelzésekben: túlságosan nagy beruházásokat eszközöl a gyárkapacitásba, és a piac "pang", majd a chipek árai a legújabb gyárak által létrehozott hatalmas bőség miatt zuhannak, amit viszont nem lehet megállítani.

Lehet, hogy a chipgyártók számára nehéz idők járnak, de az olcsó chipek áradata mindenféle elektronikai vállalat és digitális eszközfeltaláló számára bónuszbőséget jelent. Ez ösztönzi az innovációt, a chipek miniatürizálása pedig a teljesítményt, a chipek gyorsabbakká, kevesebb energiát használókká és olcsóbbakká válnak a bőséges kínálatban.

Ez a jelenlegi chiphiány rövidebb lehet, mint amire a chipipar számít, és ha ismét túl sok befektetés történik gyártásba, akkor ez fogja a következő nagy chipfelhasználói boomot előidézni. Bármi is lesz az.

Ez azt mutatja, hogy a chipipar hihetetlenül alapvető fontosságú az egész technológiai ipar és szinte minden más iparág egészsége szempontjából.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.