Hirdetés
. Hirdetés

Még hatékonyabb lett az űreszköz, ami ívóvizet csinál az... igen, abból!

|

A hosszútávú űrutazások sikeres lebonyolításához a misszió során egyetlen csepp víz sem veszhet kárba. A NASA most újabb nagy lépést tett ezen az úton.

Hirdetés

A Northrop Grumman 15. utánpótlásszállító missziója keretében a NASA egy olyan új víztisztítót küldött fel a Nemzetközli Űrállomásra, amely hatékonyabbá teszi a víz újrafelhasználását. Az új megoldással a NASA már az Artemis-programra készül, amelynek keretében 2024-ben embert akarnak feljuttatni a Holdra.

Hirdetés

Az űrállomás személyzete számára egy speciális életfenntartó rendszer (Environmental Control and Life Support System, ECLS) biztosítja a tiszta levegőt és az ivóvizet. Az új sóoldat-feldolgozó egység (Brine Processor Assembly, BPA) ehhez a rendszerhez fog kapcsolódni, és segítségével a korábbiaknál is több vizet tudnak visszanyerni a személyzet tagjainak vizeletéből.

Az új sóoldat-feldolgozó egység (forrás: NASA)

Az új technológia segítségével a tudósok jobb életfantertó rendszereket tudnak majd építeni a jövő Hold- és Mars-küldetéseihez. A ECLSS egyik legfontosabb részét képezi a vízvisszanyerű rendszer, amely a legénység vizeletéből, verejtékéből, a kilélegzett levegőből, valamint a higiénés és levegőtisztító rendszerből nyeri vissza a vizet. A rendszer eredetileg 85 százalékos hatékonysággal dolgozott, ezt később 87 százalékra emelték, így összességében most már 93,5 százalékos a teljes vízvisszanyerési hatékonyság. A hosszútávú űrutazások sikeréhez azonban ez is kevés, a cél az, hogy az ECLSS rendszerek 98 hatékonyággal nyerjék vissza az út elejétől magukkal vitt vizet.

A jelenlegi vízvisszanyerő rendszer desztillációt használ, ami sósoldatot hoz létre: a új sóoldatfeldolgozó ebből nyeri ki a maradék vizet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.