Hirdetés
. Hirdetés

Még többet költeni válságban?

|

Így próbálnak meg az amerikai IT-sek kilábalni a recesszióból.

Hirdetés

Az mostanra mindenki számára közismertté vált, hogy ismét recesszióba hajlik a világgazdaság. A 2008-as nagy banki sokk után a mesterségesen felpörgetett fogyasztás generálta növekedés mostanra kipukkadni látszik, és mivel a fejlett országok többsége már nem rendelkezik jelentős tartalékokkal, további fogyasztásélénkítő pénzek nem pumpálhatók a gazdaságba. Ez a válság újbóli visszatéréséhez vezethet, ilyen környezetben pedig érthető módon minden gazdálkodó szervezet igyekszik visszafogni költéseit.

IT-szolgáltatások költségvetése
IT-szolgáltatások költségvetése
Mégis, az Egyesült Államokban vannak olyan szférák, ahol nem (feltétlenül) a további költségcsökkentéssel igyekeznek úrrá lenni a helyzeten. A felmérések szerint az amerikai vállalatok fele növekedő IT-kiadásokkal számol 2012-re. Ezen cégek több mint fele 5 százaléknál nagyobb bővítést tervezett be jövőre. A Nucleus Research által végzett, 220 USA-beli vállalat részvételével zajlott piackutatás rávilágított, hogy tíz vállalatból egy kétszámjegyű költési növekedéssel számol. Tízből négy vállalat nagyjából ugyanazon a szinten tervezi tartani IT-kiadásait, míg minden tizedik cég csökkenést prognosztizál 2012-re.

Mit jelent ez az IT-alkalmazottak számára? Korábbi tapasztalatok szerint azt, hogy létszámuk jelentősen nem fog változni, a vállalatok inkább megpróbálják tovább optimalizálni tudásukat, képességeiket, vagyis nagyjából ugyanannyian, ugyanannyiért fognak valamivel több munkát végezni jövőre, vélte Rebecca Wettermann, a Nucleus alelnöke. Aki tehát újonnan akar elhelyezkedni ezen a területen, annak nem árt alapos tudással rendelkezni illetve specializálódni.

Természetesen vannak (lesznek) olyan ágazatok, ahol erőteljesebben jelentkezik az IT-költségvetés bővülése. Ilyenek - a Nucleus szerint - a nehézipari és az egészségügyi területek, illetve azok a vállalatok is többnyire hasonló trendről számoltak be, amelyek elkötelezték magukat a cloud computing felkarolására. Méret tekintetében a kis- és közepes vállalatoknál várható elsősorban bővülés, köszönhetően a felhő kínálta kifinomultabb alkalmazások használatának.

De nem csak a cloud computingért hajlandóak még több zöldhasút az asztalra tenni a vállalatok. A bostoni piackutató felmérése szerint előtérbe kerül az általánosan, szélesebb körben használt, kereskedelmi forgalomban megjelenő szoftverek használata, szemben az adott szervezetre szabott, egyedileg fejlesztett (és ezért költségesebb) példányokkal. Javítandó döntéstámogatási rendszereiket, sokan tervezik valósidejű követést (tracking) alkalmazó megoldások munkába állítását, és az IT-képzési költségek még gondosabb megválogatása is terítéken van a megkérdezett cégek jelentős részénél.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.