Hirdetés
. Hirdetés

Megállapodás a mobilok és az NMHH között

|

A frekvenciahasznosítási szerződések értelmében 2022-ig 100 milliárd forint folyik be az államháztartásba. A 4G hálózatok szempontjából kulcsfontosságú, további frekvenciákra rövidesen jön az aukció.

Hirdetés

Új hatósági szerződést írt alá a mobilszolgáltatókkal a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A stratégiai jelentőségű frekvenciahasznosítási megállapodások 2022 áprilisáig szólnak, és azonos feltételeket teremtenek a szolgáltatóknak. A frekvenciahasznosítás összességében (tehát 2022-ig) több mint 100 milliárd forint bevételt jelent az államháztartás számára.

Mátrai Gábor, az NMHH hírközlési elnökhelyettese hangsúlyozta: a megállapodások minden, korábban nyílt és vitás kérdést tisztáznak, és garanciát jelentenek a hazai mobilpiac biztonságos és fenntartható fejlődésére. Lehetővé válik az esélyegyenlőség és a kiszámíthatóság. Mostantól fogva adottak a feltételek a mobil szélessávú hálózatok és szolgáltatások lendületes fejlődéséhez, az egészséges piaci versenyhez.

A korábbi hatósági szerződések alapján a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone frekvenciahasználati jogosultsága az 1800 megahertzes frekvenciasávban 2014. október 7-ig állt volna fenn, míg a 900 megahertzes sávot a Vodafone 2014. október 8-ig, a Telenor és a Magyar Telekom 2016. május 4-ig használhatta volna. Az aláírt megállapodások keretében az NMHH elnöke és a szolgáltatók közös megegyezéssel meghosszabbították az egyes frekvenciahasználati jogosultságok lejáratát, és egyben harmonizálták is azokat. Így a három mobiltársaság 900 és 1800 megahertzes frekvenciahasználati jogosultságai egységesen 2022. április 7-ig, illetve 8-ig érvényesek.

A digitális átállás nyomán felszabaduló 800 megahertzes frekvenciakészlet, valamint a megállapodásban nem érintett, az állam kizárólagos tulajdonában álló további frekvenciasávok hasznosítására az NMHH várhatóan még az idén aukciót hirdet. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem kizárt egy negyedik mobilszolgáltató megjelenése a hazai piacon. Az árverésre bocsájtott frekvenciákat a mostani megállapodásban rögzítettnél hosszabb időre tervezik értékesíteni, és ennek megfelelően több bevételre is számítanak.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.