Hirdetés
. Hirdetés

Megállíthatatlan a Conficker

|

Egy éve a Conficker féreg a legfertőzőbb kártevő Magyarországon.

Hirdetés

Az ESET magyar vírus-toplistájának első helyét már 2009 októbere óta a Conficker féreg tartja. A kártevő az operációs rendszer frissítéseinek hiányát, a gyenge jelszavakat és az automatikus futtatás lehetőségét kihasználva terjed. A nagyszámú fertőzés annak is köszönhető, hogy a Confickerből folyamatosan jelennek meg új variánsok, ugyanakkor az ESET szerint a kártevőt hatékonyabban vissza lehetne szorítani, ha a felhasználók nagyobb figyelmet fordítanának az operációs rendszereik frissítésére.

 

 



Az aktuális vírustoplistán a legtöbb helyezést - tízből hetet - trójaiak értek el.  Ezeket többféle céllal készítik a bűnözők, akik például rejtett elérést szeretnének biztosítani egy távoli számítógéphez, ellenőrizni kívánják a billentyűleütéseket, vagy jelszavak lopására specializálódnak. Egy klasszikus trójai általában tartalmaz egy billentyűleütés-naplózót, amelyet a készítői játéknak vagy valamilyen hasznos segédprogramnak álcáznak, emiatt a kártevőt a felhasználók maguk telepítik fel a gépeikre.

Az októberi toplistán egyetlen újonc szerepel, méghozzá a tizedik helyen. A JS/TrojanDownloader.HackLoad trójai saját kódjának telepítése során először a japán nyelvi kiegészítést kísérli meg feltelepíteni, majd különféle reklámablakokat jelenít meg az Internet Explorer segítségével. Működése során hátsó ajtót nyit a megtámadott számítógépen, majd különféle weboldalakhoz próbál meg csatlakozni, hogy azokról további kártékony kódokat töltsön le.

Az ESET több százezer magyarországi felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2010 októberében a következő 10 károkozó terjedt a legnagyobb számban, és volt felelős együttesen az összes fertőzés 20,75 százalékáért:

1. Win32/Conficker féreg (5,68 százalék)
2. INF/Autorun vírus (3,44 százalék)
3. Win32/PSW.OnLineGames trójai (2,23 százalék)
4. HTML/ScrInject trójai (2,22 százalék)
5. Win32/Tifaut trójai (1,79 százalék)
6. Win32/VB féreg (1,46 százalék)
7. Win32/Shutdowner trójai (1,35 százalék)
8. Win32/Mebroot trójai (1,06 százalék)
9. Win32/KillProc trójai (0,84 százalék)
10. JS/TrojanDownloader.HackLoad trójai (0,68 százalék)

A hír testvéroldalunkon, a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.