Hirdetés
. Hirdetés

Megaupload-ügy: veszélyben a cloud-szolgáltatók?

|

A Kim Dotcom cégét képviselő amerikai jogász szerint ha elmarasztaló ítélet születik a fájlcserélő oldal elleni perben, az más, törvényesen működő tárhelyszolgáltatókra nézve is veszélyes precedenst teremthet.

Hirdetés

Kim Dotcom
Kim Dotcom

Ira P. Rothken, a Megauploadot képviselő amerikai ügyvéd szerint, ha az Egyesült Államok bírósága elmarasztaló ítéletet hozna a januárban bezárt fájlcserélő oldal ügyében, az más, jogszerűen működő cloudszolgáltatókra nézve is veszedelmes precedenst teremthetne.

Az amerikai ügyészség a közelmúltban csalással, pénzmosással, illetve a szerzői jogok megsértésének akaratlagos és tevőleges támogatásával vádolta meg a Megauploadot és hét, a vállalattal szoros kapcsolatban álló magánszemélyt – köztük az alapító Kim Dotcomot. Az Egyesült Államok hivatalosan kérte az érintettek kiadatását az új-zélandi hatóságoktól; az ügyészek célja, hogy amerikai bíróság előtt tárgyalják az ügyet.

Rothken hangsúlyozta: ez lehet az első olyan bírósági ügy az Egyesült Államokban, amelynek keretében szerzői jogok megsértésével vádolnak meg egy cloud szolgáltatót. A Grokster és a Napster ellen indított korábbi perek kivétel nélkül polgári peres eljárások voltak; ezek esetében jóval kisebb a bizonyítási teher, mint az állam által kezdeményezett eljárásokban.

A Grokster-ügy 2005-ben egészen a legfelsőbb bíróságig jutott: a testület végül a felhasználók által elkövetett szerzői jogi visszaélések „elősegítéséért” marasztalta el az oldalt, és megállapította, hogy az üzemeltetők „másodlagos felelősséget” viselnek a jogsértésekért.

Rothken szerint, mivel az Egyesült Államok törvényi szabályozása a fenti döntés ellenére sem rendelkezik a „másodlagos jogsértésekről”, az ügyészek kénytelenek lesznek bizonyítani, hogy a Dotcom és társai maguk is közvetlenül, tudatosan és tevőlegesen részt vettek a bűncselekmények elkövetésében.

Az ügyvéd „lélegzetelállítónak” tartja a Megaupload elleni vádiratot. Véleménye szerint az ügyészek által összeállított „bűnlajstrom” megalapozatlan, mivel sem illegálisan beszerzett és megosztott alkotásokat, sem a fájlok terjesztéséért felelős személyeket nem nevez meg.

Rothken szerint a vádirat szerzői azon vannak, hogy a cégre hárítsák a felhasználók viselkedése miatti felelősséget – márpedig ez összeegyeztethetetlen a cloud szolgáltatások működésével. Annál is inkább, mivel az Egyesült Államok hatályos adatvédelmi törvényei nem teszik lehetővé, hogy a szolgáltatók belenézzenek a szervereiken tárolt állományokba.

„A szolgáltatók gyakorlatilag semmilyen olyan törvényes eszközzel nem rendelkeznek, ami lehetővé tenné a számukra, hogy felmérjék, vannak-e jogsértő tartalmak a szervereiken” - hangsúlyozta a jogász.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.